2024. március 29., péntek

Minden itt élő nemzet ünnepe

Bajsán 15. alkalommal szervezték meg a Prélót, a hagyományőrző szervezetek találkozóját
Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszönti a Préló résztvevőit és a szervezőket, majd a fáklya lángralobbantásával jelképesen megnyitja a rendezvényt (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszönti a Préló résztvevőit és a szervezőket, majd a fáklya lángralobbantásával jelképesen megnyitja a rendezvényt (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A hétköznapok kihívásait feledtető ünnepi hangulatban telt az idei 15. Préló is, a bajsai helyi közösség és a civil szervezetek közös hagyományőrző rendezvénye a Testvériség-egység Általános Iskola tornatermében. A délelőtti megnyitón Lackovics Károly, a falu tanácselnöke köszöntötte a vendégeket magyar, szerb és szlovák nyelven. Az idei Prélót Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg a találkozót szimbolizáló fáklya lángralobbantásával. A vendégek és a versenyző 11 művelődési szervezet tagsága elfogyasztotta a hagyományos reggelit, majd a délutánig tartó ügyességi versenyek és a művelődési program után Lackovics Károly, a helyi közösség tanácselnöke és Vuletin Milivoj, a zsűri elnöke adta át a versenyszámok nyerteseinek a díjakat. A morzsolás és a kukoricapattogtatás győztese az Arad melletti Nagyiratos, Forray Népdalkör csapata lett. A gégetészta készítésében a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat csapata bizonyult a legügyesebbnek, a gombvarró játékot pedig a kúlai Népkör küldöttsége nyerte meg. Az idei Prélón is dicséretben részesült az a résztvevő, aki a legszebb népviseletben jelent meg. Ezúttal a Nógrád megyei Tarról érkezett Kontyvirág Hagyományőrző Egyesület táncegyüttesének tagjai, Zagyva Annamária és Zagyva Vilmos vehették át ezt az elismerést. Ők a közönséget és a zsűrit a mezőkövesdi matyóviselettel varázsolták el. A farsang kapcsán szervezett álarcversenyben a bajsai civil szervezeteket tömörítő csoport győzedelmeskedett. A gyerekek csutkavár építésében mérkőztek meg, a nyertes a 7. osztályos Majtán Noémi volt.

A Prélót megtisztelte jelenlétével Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Egeresi Sándor tartományi segédtitkár, a Magyar Nemzeti Tanácsot, illetve annak kulturális bizottságát Fazekas Róbert alelnök képviselte. Továbbá köszöntötték még Kislinder Gábort, Topolya község elnökét, Saša Srdićet, a topolyai községi képviselő-testület elnökét, Valka Károlyt, Kúla község alelnökét, Mackó Józsefet, a magyarországi Kelebia polgármesterét, Tar polgármesterét, Turopoli Zsoltot, Pap Attillát, az Arad melletti Nagyiratos polgármesterét, a topolyai községi tanács tagjait, illetve Miladin Nešićet, a község polgári jogvédőjét.