2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Letehetetlen

A letesz igének szabályos származéka a letehet, a letehető és a letehetetlen. A letehetetlen fosztóképzős melléknév néhány évtizeddel ezelőtt nemigen volt használatban, újabban viszont (többnyire kereskedelmi) divatszóként felkapott lett. Különösen a könyv főnév jelzőjeként élnek vele a beszélők: Izgalmas és letehetetlen könyv, különösen az utolsó 200–250 oldal. – Hogy ti ne járjatok így, ajánlunk nektek pár letehetetlen könyvet. – Esztergomi író letehetetlen könyve. – 5 letehetetlen könyv, amit el kell olvasnod áprilisban. – 6 letehetetlen könyv napsütéses hétvégékre – Letehetetlen könyvek őszi estékre – Letehetetlen könyvek hűvös napokra. – 5 letehetetlen könyv, melyekkel átvészelheted a tél utolsó napjait. – Túl sok letehetetlen könyv van.

Egyéb, olvasmányra utaló szavakkal is előfordul: 19 letehetetlen őszi könyvújdonság bekuckózós napokra – 4 letehetetlen regény, amire örökre emlékezni fogsz – Négy letehetetlen regénysorozat egy elképzelt jövőről.  – Egy letehetetlen regény – két világ: egy sors. – Szeretnél letehetetlen regényt vagy izgalmas novellát írni? – Tudtok ajánlani könnyen olvasható, „letehetetlen” romantikus kalandregényeket? – Egy letehetetlen Erdély-regény. – Az év egyik legizgalmasabb krimije: a letehetetlen Victoria Bergman trilógia. – A Nyuszika az ősz letehetetlen olvasmánya. – Letehetetlen lovas kalauz nem csak lányoknak! – A magyar galoppsport története: letehetetlen olvasmány.

Olykor állítmányi szerepben jelenik meg a letehetetlen: Egy biztos, a könyv letehetetlen és nagyon ravasz. – Varró Dani könyve megint szellemes, bájos és letehetetlen. A Túl a Maszat-hegyen csak tíz napja jelent meg, de már elkapkodták a könyvesboltokból. – Katsu magával ragadó regénye egyszerűen letehetetlen. – Nehéz megmondani, mitől válik egy könyv letehetetlenné.

Sajátos fordulatként bukkan fel a letehetetlenül érdekes: Mindezekből szórakoztató, szinte letehetetlenül érdekes fordulatos olvasmány született. – Nem pályázik irodalmi babérokra, mégis letehetetlenül érdekes. – A letehetetlenül érdekes könyvek számát gyarapítja. – Nem is hírlapírói belügy, hanem letehetetlenül érdekes kordokumentum.

Nemcsak könyvek, olvasmányok minősülnek letehetetlennek, hanem egyes babák is: Barnabást szinte mindig hordoztam, letehetetlen baba volt. – Aztán megszületett Alíz lányom, aki nem csupán hasfájós volt, de ráadásul az a tipikus többemberes, letehetetlen baba is. – Nem minden gyerekek alussza át az éjszakát, és van az én fiamon kívül is olyan igazi többemberes, letehetetlen baba.