2024. április 26., péntek

Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

A gazdasági növekedés szempontjából jubileumi volt a 2019. október 1-je és december 31-e közti időszak, ugyanis pont ez volt a tizedik olyan negyedév, amikor a GDP bővülése éves alapon meghaladta a 4 százalékot. A magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb, a hitelminősítők, az elmúlt néhány napban például a Japan Credit Rating Agency és a Standard & Poor's is elismerték a magyar gazdaság teljesítményét – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. 

Tállai kijelentette, jóval az Európai Unió növekedése felett teljesített a magyar gazdaság. A gazdasági növekedés a tavalyi negyedik negyedévben - az elemzők által várt 4,2 százaléknál is magasabb - 4,5 százalék lett, az év egészében pedig 4,9 százalék. A Központi Statisztikai Hivatal adatai arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság kifejezetten erős, és a gyenge európai (így például a német) növekedés minimálisan érezteti a hatását.

Minden mutató szerint a magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb gazdaság Európában, és egyedülálló abban, hogy évek óta minden makrogazdasági adat jól alakul. Ekkora mértékű gazdasági növekedés, csökkenő államadóssággal és fegyelmezett költségvetéssel együtt rendkívül ritka együttállás, hiszen a gyakorlat az, hogy egymás rovására lehet csupán ezeket a folyamatokat erősíteni, vagy gyengíteni.

A hitelminősítők döntéseit manapság az óvatosság jellemzi. Többek között ezért is bír kiemelkedő jelentőséggel az, hogy a kedvezőtlen európai kilátások és a koronavírus miatti bizonytalan helyzetben javította pozitívra a hazánkra vonatkozó kilátást a Standard & Poor's, a JCRA meg felminősítéssel díjazta Magyarország gazdasági teljesítményét.