2024. április 18., csütörtök

Már a közelben tombol a koronavírus

Több mint ötvenezer olasz került vesztegzár alá – Világjárványtól tart az ENSZ

Kínában a hivatalos adatok alapján lassul az új típusú koronavírus (Covid-19) terjedése, ám mindeközben másutt erősödik a járvány. Sorra bukkannak föl a vírustól megbetegedettek, s már az ENSZ is arra figyelmeztet, hogy világjárvány alakulhat ki. Európában leginkább Olaszországot sújtja a kór, ami miatt két tartományban is karantént vezettek be.

Olaszország az első olyan európai állam, amelynek saját polgárai haltak meg a tüdőgyulladást is okozó új típusú koronavírus fertőzése következtében. A hétvégére az is kiderült: az országban van a legtöbb fertőzött egész Európában, jóllehet a kormány már január 31-én általános vészhelyzetet rendelt el. A járvány terjedése miatt a hatóságok immár drasztikus intézkedésekre szánták rá magukat: a hét végén két észak-olasz tartományban (Lombardiában és Venetóban) tizenegy települést vontak vesztegzár alá. A fertőzés gócpontjának tartott, s ezért elszigetelt helységekből kivezető utakat katonák ellenőrzik. A térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint laktanyákat készítettek elő, hogy az esetleges újabb fertőzötteket oda vigyék karanténba. Kétezer katonát pedig készenlétbe helyeztek, hogy szükség esetén bevonhassák őket a vírus elleni küzdelembe. Az egészségügyi zárlat alá került területeket senki sem hagyhatja el, és senki sem léphet be oda.

A rendkívüli törvényerejű intézkedéseket a hét végén jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök. Az egyelőre kéthetes vesztegzár bevezetéséhez a kormány nemzetbiztonsági készültséget rendelt el. Hasonló lépésre eddig csak terroristaveszély esetén szánták rá magukat a hatóságok. A karantén Lombardiában, a Milánóhoz közeli Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az utóbbi napokban ezen a két területen óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában majdnem 47 ezret. A vírusfertőzött térségekben felfüggesztették a termelést, bezártak a gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, múzeumok, mozik, színházak és a templomok is. A helybelieket arra kérték, ne csoportosuljanak, és ha tehetik, maradjanak otthon. Cremában tegnap elmaradt a télbúcsúztató felvonulás, Velencében pedig megszakították a karnevált, amely kedden ért volna véget.

Az érintett önkormányzatokba különleges útvonalon (steril folyosókon) keresztül érkezik az élelmiszer és a gyógyszer. Az utcákat rendőrök és katonák ellenőrzik.

A kormányfő együttműködésre és türelemre szólította föl a vesztegzár alá helyezetteket. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapig terjedő börtönbüntetést kockáztat.

Conte szerint az egészségügyi hatóságok alapos munkát végeznek, ám több szakértő úgy véli: az első betegnél mulasztás történt (nem azonosították idejében a koronavírus-fertőzést), s ezért terjedt el a fertőzés. Az egészségügyi hatóságok emiatt arra készülnek, hogy ha a járvány területe tovább bővül, kiszélesítik a vesztegzárat. Milánóban a lakosok már szombaton megrohamozták az üzleteket, miután Giuseppe Sala főpolgármester arra kérte őket, korlátozzák a közösségi találkozásokat. Az Észak-Olaszországban tervezett vásárokat felfüggesztették. A világhírű Armani divatház például zárt ajtók mögött, közönség nélkül (online közvetítéssel) mutatta be legújabb kollekcióját a milánói divathéten.

A lakosság biztonsága érdekében további óvintézkedéseket is bevezettek, ráadásul országos szinten. Ezzel összhangban felfüggesztették az iskolai kirándulásokat és a sportrendezvényeket is megritkították. Ma három élvonalbeli focimeccs maradt el.

Olaszországban már legalább 130-an betegedtek meg és két idős személy halt meg koronavírus-fertőzésben. A páciensek többségét Lombardiában és Venetóban regisztrálták, de Emilia Romagna és Lazio tartományban is találtak néhány beteget. Luca Zaia, Veneto kormányzója szerint a fő kérdés az, hogyan fertőződhettek meg az érintettek a tartományban, hiszen nem kerültek semmilyen kapcsolatba kínaiakkal vagy Kínából hazatérőkkel.

Kínában továbbra is a fertőzés gócpontjának számító, 58 millió lakosú Hupej tartományban, illetve annak székhelyén, Vuhanban a legkritikusabb a helyzet. Az új halálos áldozatok és fertőzöttek nagy többségét továbbra is itt regisztrálják. Az országban másutt csökken a fertőzöttek és a vírus miatt elhunytak száma. A Covid-19 eddig összesen legalább 2445 ember halálát okozta Kínában és csaknem 77 ezret fertőzött meg, a betegségből 23 ezren gyógyultak ki.

Világszerte további 1500 fertőzöttről és húsz halálesetről tudnak. A vírus már több mint 25 országban jelent meg.

Térségünkben két szlovén, egy horvát, 29 montenegrói állampolgárt helyeztek karanténba megfigyelés végett, vagy fertőzés gyanújával. Egy montenegrói a Diamond Princess óceánjárón fertőződött meg, a szükséges kezelés idejéig kórházban ápolják. A hajó február 5-én került karanténba Jokohama kikötőjében, miután egyik utasa megfertőződött.

A koronavírus miatt Dél-Koreában a legmagasabb szintű készültséget vezették be a hét végén. A döntést az indokolja, hogy a kór már több mint hatszáz embert fertőzött meg és öt halálát okozta. A veszély miatt Szöulban betiltották a nyilvános rendezvényeket.

Hasonló okokból Tokióban elhalasztották a nyári olimpia önkénteseinek képzését. A többi előkészület folytatódik, hiszen az olimpiát nem fújják le.

Iránban is egyre több a beteg és a halálos áldozat is; a veszélyes kór már nyolc emberéletet követelt. Kínán kívül ebben az országban haltak meg legtöbben koronavírus-fertőzésben.

Az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) egyre jobban aggódik a kialakult helyzet miatt. Attól tart, hogy már csak kevés idő van a világjárvány megakadályozására. A szervezet főigazgatója ezért gyors és arányos intézkedéseket sürget. Tedrosz Adanom Gebrejeszusz azonban még mindig hisz abban, hogy a járvány megállítható.