2024. április 25., csütörtök

Vučić: „Szavatolják EU-tagságunkat, ha elismerjük Koszovót”

Március elején várható a választások kiírása

Szerbia az év végéig olyan javaslatra számíthat Koszovót illetően, melyet nehezen utasíthat el, és ugyanolyan nehezen fogadhat el – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő a Prva Televízió reggeli műsorában. Mint mondta, ez Ahtisaari-féle „ultimátum” lesz, cserébe Szerbia EU-tagságáért.

A Tanjug jelentése szerint Vučić arra a kérdésre, hogy mit tesz az ország, ha ultimátumot kap, így válaszolt:

– Majd meglátják. Egy azonban biztos, sohasem fogadtam el az ultimátumokat, és az is biztos, arra fogok törekedni, hogy megtaláljam a legjobb megoldást a szerb nép érdekeire, miközben nem veszélyeztethetjük a békét és biztonságot, az országot nem sodorhatjuk háborúba.

Az államfő meggyőződésének adott hangot, hogy még az idén olyan javaslatot tesznek Szerbia elé, amit nehezen utasíthat el, és ugyanolyan nehezen fogadhat el. Hozzáfűzte, hogy a kérdésben kikéri majd a „nép véleményét”, mint ahogyan korábban is nyílt kártyákkal játszott Koszovó kérdésében.

Bejelentette, hogy washingtoni látogatása után fogja kiírni a parlamenti választásokat. Ezt nem fogja megtenni március 3-a, vagy 4-e előtt, mert még azt találják mondani, hogy a születésnapja miatt választotta az időpontot.