2024. április 25., csütörtök

A roma gyermekek felzárkóztatásáért

A városi Szociális- és Gyermekvédelmi Hivatal illetékesei az Újvidéki Tudás- és Képességfejlesztő Központtal karöltve konferencia keretében tanácskoztak arról, hogy a roma gyermekeket miként lehetne felzárkóztatni a társadalmi folyamatokba.

Az újvidéki önkormányzat az Európai Unió támogatásával újabb programot indít a roma gyermekek felzárkóztatásáért (Dávid Csilla archív felvétele)

Az újvidéki önkormányzat az Európai Unió támogatásával újabb programot indít a roma gyermekek felzárkóztatásáért (Dávid Csilla archív felvétele)

A projektnek az a célja, hogy csökkenjen a diszkrimináció, főként a kislányokat és a nőket illetőleg. A konferencián többek között jelen volt Ljiljana Koković, az újvidéki polgármester tanácsadója is. – Tanácskozásunknak az a célja, hogy olyan feltételeket biztosítsunk helyi szinten a romák felzárkóztatására, amelyek fenntarthatók maradnak a következő időszakban is. Ez kiváló példája az önkormányzat, a városi intézmények és a civil szervezetek együttműködésének, együttesen keresünk és találunk megoldásokat a bekapcsolási folyamat kihívásaira – mondta Koković. Hozzátette, a projekt összértéke 63.814,80 euró.

Vesna Cvjetanović, az Újvidéki Tudás- és Képességfejlesztő Központ képviselője elmondta, hogy a projekt keretében a terepen végzett munka a legfontosabb.

– A terepi munkán a dolgozóink a Veliki Rit és Adice településeken fejlesztő műhelymunkákat szerveznek az iskoláskor előtti gyermekek számára, valamint tanácsadásokat tartanak a roma nemzetiségű lányoknak és kislányoknak. Kiderült, hogy nagy részük nem érti a szerb nyelvet, a műhelymunkákat főleg azért szervezzük, hogy megkönnyítsük az iskoláztatásukat – magyarázta Cvjetanović.

A projektet négy fázisban valósítják meg. Az első része a terepi munkára összpontosul, az a célja, hogy segítse a roma gyermekek iskolai felzárkóztatását. A második fázis a romákkal foglalkozó iskolai csapatokról szól, akiknek az a dolguk, hogy meggátolják a cigány gyerekek iskolai „lemorzsolódását”. A projekt harmadik része a roma kislányok és nők számára tervezett oktatási sorozat lesz, amely a partneri viszonyokról és a családon belüli erőszakról, annak megelőzési lehetőségeiről nyújt hasznos információkat. A program utolsó fázisa az előre „megbeszélt” házasságokról, és a gyermekek ellen elkövetett erőszakról szól.

A Helyi Közösségek Megerősítése és a Romák Felzárkóztatása projektet az Európai Unió IPA Roma Inkluzív Programjának keretében valósítják meg.