2024. április 19., péntek

Enyhül az influenza Topolyán

Első sorban a gyerekek körében terjedt a kór

Az influenza, illetve az általa okozott járvány jelenléte általában decemberben üti fel a fejét, és február közepén tetőzik. Ugyanez volt a helyzet Topolyán is, ahol leginkább a gyerekek voltak érintettek a nyilvántartásba vett adatok alapján. Dr. Varga Líviától, a dr. Hadzsy János Egészségház gyermekosztályának főorvosától megtudtuk, hogy a községbeli rendelőkben januárban, a téli szünet befejezte után növekedett meg a jelentősen a páciensek száma.

– Meglátásunk szerint jókor érkezett, és teljes mértékben indokolt volt a járvány okozta kényszer pihenő bevezetése a tanintézményekben. Mi a rendelőkben nagyon is éreztük a pozitív hatását, fellélegeztünk ami a kis páciensek jelenlétét illeti. Az idén is nagyon sok diák kényszerült otthon maradni, helyenként fél osztályok hiányoztak, volt olyan bölcsis csoport, ahol a 20 gyermekből csupán három gyermek volt egészséges. - hallhattuk a doktornőtől, mint ahogy azt is, hogy ebben a pillanatban nem lehet előre látni a hétfői iskolakezdés hatását a járványra, illetve a megbetegedések számára.

– A korábbi évekhez hasonlóan, így az idén is az influenza tünetei közé tartozik a hőemelkedés, illetve a magas láz, a fáradékonyság, és az izomfájdalom. Ami ezúttal pozitívum, hogy a korábban tapasztalt szövődményeivel csak elvétve szembesültünk, mondjuk középfül gyulladással. - nyilatkozta a topolyai egészségház gyermekorvosa. Az influenza Topolyára vonatkozó statisztikáit a szabadkai Közegészségügyi Intézet tartja nyilván. Az intézmény járványügyi szakorvosa dr. Nebojša  Bohucki elmondta, hogy az idén  az Észak-bácskai körzet lakosságának számarányait figyelembe véve Topolyán magas volt a megbetegedések száma.

– Januárban első felében 196 influenzás tünettel kezelt beteget tartottunk nyilván az Észak-bácskai körzetre vonatkozóan. A január utolsó napjaitól a február 16-áig terjedő időszakig 1003 megbetegedést regisztráltunk, ami gyakorlatilag ötszöröse a néhány héttel korábban jegyzettnek. Topolyára vonatkozóan január első felében 97 megbetegedésről kaptunk jelentést, február első hetében 137 további influenzás beteg fordult kezelő orvosához, múlt héten pedig 112-en. Az Észak-Bácskában regisztrált influenzás megbetegedések 37 százalékát tette ki a Topolyán nyilván tartott panaszosok száma, ami ha figyelembe vesszük átlagon felüli magas arány, hiszen ezen régió összlakosságának 18 százalékát teszi ki a községben lakók száma. - tudhattuk meg a Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosától, aki hozzá tette azt is, hogy ez nem számít kirívó adatnak, hiszen egy járvány esetében nincsenek törvényszerűségek.

– Az adatokat figyelembe véve tisztában kell lennünk azzal is, hogy van olyan eset, amikor a páciensnek az időszakra egyébként jellemző-felső légúti fertőzése van, ami orrfolyással, lázzal jár ugyan, de nem számít influenzának. Ezekből az esetekből sokkal többet tartunk nyilván, legalább négyszer több páciensnél állapítottak meg az orvosok ilyen jellegű megbetegedést. A statisztikáink azt mutatják, hogy február közepén tetőzik az influenza, és a felső-légúti megbetegedések szezonja, és hogy utána már lecsengőben vannak az ilyen tünetekkel jelentkező pácienseink száma. - tudhattuk meg a járványügyi szakembertől, aki szintén megerősítette, hogy az iskolákban beiktatott kényszerszünet indokolt volt. Az idén egyébként Topolya községben 1300 ingyenesen igényelhető influenza elleni oltóanyag érkezett, és az arra jogosult polgárok rövid időn belül felvették a rendelkezésre álló adagokat. A járványügyi szakember hozzá tette még, hogy ebben az időszakban fokozottan oda kell figyelni a rendszeres higiéniára, a szappannal történő kézmosásra, a szervezet jótékony pihentetésére, továbbá a változatos táplálkozásra is gondot kell fordítani, mint ahogy rajta keresztül a megfelelő kalória-, fehérje-, és vitamin bevételre.