2024. március 28., csütörtök

Megszentelték a tájházat

Befejeződött a zentagunarasi tájház felújítása

Tegnap délelőtt Zentagunarason ünnepélyes keretek között megszentelték a felújított tájházat. Az ünnepségen többek között jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese és a topolyai községi tanács tagjai. Rövid alkalmi szertartás keretében ft. Barát Gábor plébános szentelte meg a tájházat.

Pásztor István köszöntőbeszédében elmondta, hogy szívesen megy Zentagunarasra, mert olyan hangulatot tapasztal, amit meg kell őrizni.

Példaértékűnek nevezte a tájházprojektumot Pásztor István (Lakatos János felvétele)

Példaértékűnek nevezte a tájházprojektumot Pásztor István (Lakatos János felvétele)

– Az itteni rendezvények egyik velejárója, hogy a meghívott vendégek nagy száma eleget tesz a meghívásnak, megtisztelve a házigazdákat és igazolva, amit mondtam. Egy közel másfél évtizedes erőfeszítés végső kialakulását ünnepeljük ma. Ezt akár egyfajta példaként is felmutathatjuk, hogy belevághatunk nagy vállalkozásokba, és ha kitartóak vagyunk, akkor nincsenek olyan nehéz körülmények, amelyek ellehetetlenítenék, hogy az ötletünket megvalósítsuk. Itt, Zentagunarason, a nehézségektől függetlenül megvolt a kitartás ebben a projektumban, és sok más egyéb projektben is. Ez azt igazolja, hogy azok a kis közösségek, amelyek jól szervezettek, amelyeknek van vezető ereje, ahol sok elkötelezett ember van, akik a szabadidejüket a közösség szolgálatára áldozzák, ott meg lehet valósítani elképzeléseket – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a választásokra való felkészülés fázisában ezekről a dolgokról kell, hogy beszéljünk egymásnak. Ez azért fontos, mert választás napján fogjuk eldönteni, hogy az elkövetkező négy évben milyen érdekérvényesítő erőnk fog lenni. Akkor dől el, hogy lesz-e erőnk, hogy a sok hasonló, folyamatban lévő projektumhoz biztosítsuk az anyaországi, a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati támogatásokat, fogalmazott Pásztor.

A zentagunarasi tájház szentelésére azért került sort, mert a felújítási munkálatok nagy része befejeződött, mondta el Fekecs József, a zentagunarasi helyi közösség tanácselnöke.

– A tájház felújítása egy kicsit hosszan elhúzódó projektum, de azért elkészült. Ezt lehetővé tette számunkra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kisebbségügyi titkárság, Topolya község önkormányzata, a helyi járulékból származó pénzeszközök és a civil szervezetek tagságának sok-sok önkéntes munkája. Ezt a házat 2008-ban vásároltuk meg, és az első időszakban csak a legszükségesebb felújítások lettek elvégezve. A civil szervezetek vették birtokukba és itt szervezeték összejöveteleiket. Az igazi változások 2015-ben kezdődtek, amikor az újonnan megválasztott VMSZ-es faluvezetés fontosnak tartotta az épületet renoválni, és kialakítani a feltételeket, hogy a közösséget szolgálja – mondta Fekecs, majd arról is szólt, hogy az elmúlt évben megépült a kemence és a kinti konyha, valamint felújították a régi górét. Jelenleg a Mag Hagyományőrző Egyesület a tájház üzemeltetője, mondta az elnök, majd arról is szólt, hogy ebben az épületben számos rendezvényt tartanak, így az igazolta létjogosultságát.

A zentagunarasi tájházat sikerült nagyon szép tartalmakkal megtölteni, elsősorban a civil szervezeteknek ad székhelyet, mondta el a médiának Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke.

– A civil szervezeteink tartják itt összejöveteleiket, rendezvényeiket. A nyár során itt tartjuk a Napsütötte nyári tábor elnevezésű rendezvényünket, amikor két hónapon keresztül a gyerekeké a tájház. Emellett számos mezőgazdasági előadást, termékbemutatót tartanak itt, valamint családi rendezvényeknek biztosít helyszínt. Elmondható, hogy egész évben foglalt a tájház, és örülünk neki, hogy nem egy üresen álló épület – mondta Sípos.