2024. március 29., péntek

Préló a farsang jegyében

Hagyományőrző ügyességi játékok Bajsán

A bajsai helyi közösség, a falubeli civil szervezetek közreműködésével szombaton megtartja a település hagyományőrző rendezvényét, a Prélót a helyi iskola tornatermében.

Csutkavár-építésben is megmérettetnek a csapatok a Prélón (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csutkavár-építésben is megmérettetnek a csapatok a Prélón (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kókity Erikától, a falubeli Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonyától, az egyik főszervezőtől megtudtuk, hogy az összejövetelre több, mint 350 résztvevőt várnak, a gyerekek számára külön programmal készülnek, és körülbelül 70 egyén vesz részt a találkozó ügyességi játékain.

– A Préló szombaton 9 órakor kezdődik, a megnyitó után művelődési műsor következik a színpadon. Az idei összejövetelünket a farsang jegyében hirdettük meg, és a résztvevők 10 órakor fogyasztják el a tájegységükre, településükre jellemző hagyományos reggelit, majd a csapatok a régmúltban végzett konyhai, ház körüli munkálatokat, gyermekjátékokat felelevenítve ügyességi vetélkedőkön mutathatják be a rátermettségüket – nyilatkozta Kókity Erika, aki elárulta azt is, hogy a házigazdák mellett ezúttal 14 csapat száll versenybe.

– A községbeli vendégeink mellett résztvevőket várunk az Arad melletti Nagyiratosról, Magyarországról Tar, és Kelebia testvértelepülésünkről, szlovák népviseletben Kiszácsról érkeznek majd. A vendégeinktől azt kértük, hogy hozzák el hozzánk a településük farsangi szokásait. Álarcokkal is érkeznek majd, amik közül kiválasztjuk a legeredetibbet, a legszebbet, illetve egy-egy tál tájegységükre jellemző, hagyományos süteményt kértünk még a résztvevőinktől - tudtuk meg, mint ahogy azt is, hogy a Préló forgatagába tudatosan igyekeznek bevonni a gyerekeket is. Az idén csutkavár-építésben mérettetnek meg, nagy érdeklődés mutatkozik ez iránt a program iránt.

A Préló versenyei és az eredményhirdetése általában 14 óráig lebonyolódnak, majd az ebédet követően estélig tartó kötetlen zenés barátkozás zajlik a bajsai tornateremben.