2024. április 25., csütörtök

Egyetértésben tárgyaltak

Viták nélkül zajlott le a magyarkanizsai községi képviselő-testület harmincnegyedik ülése

A hatalmon lévők és az ellenzék képviselői összesen huszonkilenc, a községet érintő napirendi pontot vitattak meg a magyarkanizsai községi képviselő-testület csütörtöki harmincnegyedik ülésén, amelyen néhány ellenzéki ellenszavazattal minden határozatot, javaslatot és módosítást elfogadtak.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Megváltoztatták a helyi közösségekről szóló alapszabályt, amely a választásokra vonatkozik. Könnyítést iktattak be, amely a helyi közösségi tanácsjelöltekre vonatkozik. A törvény előirányozta, hogy közjegyző által hitelesített aláírást kellett volna beszerezniük, ám az új rendelet alapján minden jelöltnek húsz aláírást kell összegyűjtenie, amit a képviselők által megszavazott bizottság fog hitelesíteni.

Sok munkaterv, beszámoló is elhangzott a 2020-as évre vonatkozóan a közintézmények vezetőitől. A Magyarkanizsai Szociális Központ, a Vöröskereszt, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ, az egészségház, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, a sportszövetség, illetve a Magyarkanizsai Községi Törzskar vezetői mind-mind elmondták az erre az évre vonatkozó terveiket, ami nemcsak a megtartásról, hanem a fejlesztésről is szól nem egy esetben. A községi foglalkoztatási és cselekvési terv kapcsán elhangzott, hogy a község 4,3 millió dinárral közmunkaprogramot hoz létre az idén is, ami egyedülálló a környékünkön. Java része a Komulac Kommunális Szolgáltató Közvállalatnál és a helyi közösségeknél valósul meg, ott kapnak majd munkát az emberek.

Elhangzott a Regionális Hulladékgazdálkodási Kft. 2020. évi üzletviteli programja is, amelyből kiderült, hogy az éves bevételük 222 millió dinár, és ebből 22 millió származik Magyarkanizsa községből.

Megszavaztak három olyan bizottságot, amelyek fontos szerepet fognak betölteni a választás előtt. A községi választási bizottságot abban az összetételben választották meg, amilyen összetételben a pártok képviseltetik magukat. A jelenlegi tizennégy tag helyett a jövőben huszonkét tag látja majd el ezt a feladatot, tizenegy tag és tizenegy taghelyettes.

Megalakult az új bizottság is, mert eddig a helyi közösségeknek saját választási bizottságaik voltak, mostantól pedig egy egységes, központi, községi választási bizottság fogja a helyi közösségi választást lebonyolítani. Megalakult továbbá egy fellebbviteli bizottság is, amelyben jogászok kaptak helyet, akiknek az lesz a dolguk, hogy azokkal az ügyekkel foglalkozzanak, amelyek kapcsán valaki fellebbezéssel él a helyi közösségi választások alkalmával.

Két igazgatónak megszűnt a mandátuma, és kinevezték az újakat, ám mindkét esetben azok látják el továbbra is a feladatokat, akik eddig. A horgosi Tisza Menti Vízművek élén eddig megbízott igazgató állt, akit négy évre tényleges igazgatóvá választottak, nem is volt más jelölt. Dušan Glišić tölti be a posztot. A Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ eddigi igazgatónője, Molnár Makai Krisztina mandátumát újabb négy évre hosszabbították meg a képviselő-testület tagjai.

Elfogadták a rendelettervezetet is a magyarkanizsai idegenforgalmi sportüdülőközpont részletes szabályozási tervének kidolgozásáról is, amelyre – mint mondták – annak ellenére, hogy 2004-ben készítettek ilyet, igen nagy szükség volt, ugyanis azóta a törvény már háromszor változott, és ahhoz muszáj alkalmazkodni egy flexibilisebb terv létrehozásával.