2024. április 25., csütörtök

Növekvőben a vendégéjszakák száma

Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete a turisztikai kiállításokra készül – A Topolyai-tó lehetőségeit igyekeznek fokozottabban kihasználni

A Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetnek a közelmúltban kiadott programfüzetében 33 olyan esemény szerepel, aminek a megszervezéséből vagy lebonyolításából kiveszi a részét. A várható rendezvényekről, illetve a községbe érkező turisták számáról is érdeklődtünk Bojana Ivkovićtól, aki az igazgatóhelyettesi feladatokat látja el.

Bojana Ivković (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Bojana Ivković (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

– A nyilvántartási adatok alapján a mögöttünk hagyott évben Topolyán 7000, a teljes község területén pedig 11 500 vendégéjszakát vettek nyilvántartásba, ez 300-zal több a 2018. évhez viszonyítva. Az a meglátásom, hogy városunkban és a falvakban számos értékes, a szélesebb közönség számára is érdekes megmozdulás történik, ezért munkatársaimmal azt a célt tűztük ki, hogy országos és nemzetközi szinteken szélesebb rétegeket is meg szeretnénk szólítani ezekkel a rendezvényekkel, a vendégeket községünkbe invitálva. Ami még fontos lenne mindannyiunk számára, hogy felkerüljünk a jelesebb idegenforgalmi térképek állomásaira – nyilatkozta Bojana Ivković, aki elmondta, hogy a hamarosan Budapesten és Belgrádban rendezendő idegenforgalmi kiállításon is ezzel a szándékkal vesznek részt.

– Topolya községben és a Topolyai-tó mentén több, a turizmust érintő infrastrukturális beruházás, építkezés zajlik, ami a jövőre nézve meghatározó a lakosság számára, illetve amitől magától érthetődően az idegenforgalom fellendülését és a vele járó kedvezményeket várjuk. Nekünk az a feladatunk addig, hogy igyekezzünk friss töltetet vinni a községbeli rendezvények megszervezésébe, és kihasználni a már rendelkezésünkre álló lehetőségeket. Az idei év nagy terve, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a Topolyai-tó partjára tervezett, egyelőre még egyeztetés alatt álló sportolásra, művelődésre, vagyis általános szórakozásra alkalmat adó eseményekre – tudtuk meg az idegenforgalmi szervezet igazgatóhelyettesétől.

– A Topolyai-tó nyaranta hatalmas embertömegeket vonz, a helybeliek mellett szép számban érkeznek Szabadkáról de Újvidék, Belgrád és Szeged vonzásköréből is. A Topolyai Nyár elnevezésű rendezvénysorozatot az idén már májustól tervezzük, a lehetőségeinkhez mért tartalmas zenei programokban gondolkodunk, igyekszünk majd több műhelyfoglalkozást szervezni a gyerekek számára, illetve a Játékok határok nélkül elnevezésű „vizes játékokban” is gondolkodunk. Mindebbe természetesen bele kell kalkulálni a Topolyai-tó védett jellegét is – tudtuk meg a turisztikai szervezet igazgatóhelyettesétől, aki elárulta azt is, hogy a Topolya vérkeringését felpezsdítő programok szervezésébe igyekeznek bevonni az ifjúsági szervezeteket és a községi intézményeket, közvállalatokat.

A bácskossuthfalvi Kisüstiversenyre rekordszámú, 700 fölötti pálinkaminta futott be az idén, emellett olyan rendezvények iránt is érdeklődtünk, amelyek iránt növekszik az érdeklődés.

– A sort egyértelműen az Origo Egyesületnek az idén már VIII. alkalommal rendezendő Szármafesztiválja vezeti. Ez, mint tudjuk, az őszi időszak egyik jeles eseménye Topolyán. A nyári rendezvények közül tavaly is jelentős embertömeg vett részt a topolyai községnapi rendezvénysorozat népszerű könnyűzenei előadóinak a koncertjein, mint ahogy a családi jellegű rendezvények sorát erősítő Parasztolimpia is sok érdeklődőt szólított meg. Az a tapasztalatunk, hogy azokra a rendezvényekre tudunk újabb érdeklődőket vonzani, amikbe valamilyen plusztartalmat tudtunk beilleszteni. Így tavaly az az ajvárfőző verseny és a keretében az iskolás és óvodás gyerekek számára szervezett kupakképkészítő versenyünk aratott nagy sikert, ezenkívül a Topolyai Expo egyre népszerűbb pálinkaversenyének előkészületeiből is kivettük a részünket – tudtuk meg, mint azt is, hogy a több község tapasztalatát figyelembe véve igyekeznek alkalmazni azt a gyakorlatot, hogy minden hónapra jusson egy-egy tömegesebb rendezvény a községben.