2024. március 29., péntek

A mezőgazdaság aktuális kérdéseiről

Magvető-élőújságot és lakossági fórumot tartottak Hajdújáráson

Szerdán este Magvető-élőújságot és mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak a hajdújárási Kultúrotthonban. A rendezvény a Magyar Szó és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének szervezésében valósult meg. Az eseményen bemutattuk a Magyar Szó kiadványait, a jelenlevő gazdák pedig tájékoztatást kaptak az aktuális köztársasági és tartományi mezőgazdasági pályázatokról, valamint szó esett a mezőgazdaság időszerű kérdéseiről is. Napilapunkat Kabók Erika főszerkesztő-helyettes és Varga Attila, a Magvető szerkesztője képviselték. Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke és Balog Anita falugazdász voltak a mezőgazdasági tematikájú lakossági fórum vendégei.

Nagy Miklós bemutatta a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét, valamint szólt a falugazdász-hálózatról. Mint megtudtuk, Vajdaságban 21 falugazdász dolgozik, és a jövőben szeretnék bővíteni a hálózatot. A gazdákat arra biztatta, hogy bátran keressék fel kérdéseikkel a falugazdászokat.

Nagy Miklós, Ótott Róbert, Varga Attila, Kabók Erika és Szalma Brigitta (Fotó: Gergely Árpád)

Nagy Miklós, Ótott Róbert, Varga Attila, Kabók Erika és Szalma Brigitta (Fotó: Gergely Árpád)

Kabók Erika a Magyar Szó hetvenöt éves munkájáról szólt. Külön kitért arra is, hogy 1945 óta van napilapunknak szerkesztősége Szabadkán, s a székhelyen kívüli legerősebb szerkesztőség rendkívül fontosnak tartja a Szabadka környéki falvak életének figyelemmel kísérését. A főszerkesztő-helyettes kiemelte, hogy a Magyar Szót az olvasók és a politikum tartja életben. Vajdaság egyetlen kisebbségi napilapjának megléte politikai kérdés, ámde ahhoz, hogy továbbra is megjelenjen, elsősorban az olvasók támogatására van szüksége. Legyünk büszkék rá, hogy hetvenöt éve ott lehet az olvasóink asztalán a Magyra Szó, mondta. Bemutatta napilapunk tavaly megjelent kiadványait, a Naptár 2020, a Mérföldkövek – Hetvenöt év, hetvenöt írás, az Amit a galamb összehordott – Hódegyházi vidám történetek és a Szélcsengő című köteteket. Mindezeken kívül a Menedékben című régebbi kiadványunkat is ismertette a közönséggel, hiszen ebben hajdújárási riportok is vannak.

Varga Attila a Magvető melléklet történetéről és célkitűzéseiről beszélt. Emellett megosztotta a jelenlevőkkel a Magvető-élőújság-sorozatának több évre visszanyúló történetét és tapasztalatait. Szólt a mezőgazdaság aktuális kérdéseiről is. Arra biztatta a gazdákat, hogy vegyenek részt a Magvető nyereményjátékán, vagyis gyűjtsék össze a hétről hétre megjelenő szelvényeket és küldjék be őket. A fődíj egy 1600 euró értékű függesztett rövid tárcsa lesz az adai Agromerkur vállalat jóvoltából. Az olvasókra ezenfelül vigaszdíjak is várnak.

A közönség egy része (Fotó: Gergely Árpád)

A közönség egy része (Fotó: Gergely Árpád)

Ótott Róbert először arról számolt be, mit sikerült a VMSZ-nek az elmúlt négy évben a mezőgazdaság terén elérni. Sikeresnek értékelte ezt az időszakot. Példaként megemlítette a földtörvény szigorítását, a vagyon-visszaszármaztatást, a kistermelői rendeletet, illetve a mezőgazdaságban dolgozó nők helyzetének javítását. Kiemelte az IPARD-program elindulását. Ismertette a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság támogatásait, valamint a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap hitellehetőségeit.

Balog Anita falugazdász tájékoztatta a gazdákat a bérleti szerződések meghosszabbításáról, a parcellák bejegyzéséről, a talajmintavételről és az aktuális mezőgazdasági témájú előadásokról.

Az élőújság végén néhány olvasónkkal is sikerült beszélgetünk. Temesvári József nem mindennap veszi a Magyar Szót. Elmondása szerint ő csak belenéz a lapba, ám a családtagjai átolvassák az egész újságot.

Mikuska Gyula családjában hagyomány, hogy minden vasárnap megveszik az újságot. Mint mondta, náluk mindenkinek megvan a kedvenc oldala, ő leginkább a hirdetéseket szereti átböngészni.