2024. április 25., csütörtök

Baj van a gázszámlákkal Magyarkanizsán

Megoldódni látszik a probléma, várhatóan új számlákat kapnak a fogyasztók

A magyarkanizsaiak kedélyeit igencsak felborzolta az a tény, hogy a háztartások és a közintézmények nemcsak hogy gyenge minőségű gázt kapnak, hanem a januári számláikat látva megdöbbenéssel észlelték, hogy jóval nagyobb összeget is kért tőlük a gázszolgáltató.

Az érintettek közül igen sokan tettek panaszt a magyarkanizsai kirendeltségben (Jenei Klementina felvétele)

Az érintettek közül igen sokan tettek panaszt a magyarkanizsai kirendeltségben (Jenei Klementina felvétele)

Azt is észrevették egyesek, hogy az óraállás nem egyezik meg a számlán feltüntetettel. Kedden éppen ezért tömve volt a magyarkanizsai kirendeltség, ahová az emberek tömegével mentek panaszt tenni, míg szerda délelőtti ottjártunkkor már szinte üresen kongott az épület. Papírhalmazt azonban bőven lehetett látni. Az irodában dolgozó hölgy elmondta, semmiféle tájékoztatást nem hajlandó adni, annyit viszont közölt, hogy törlik az előzetesen kiküldött számlákat, amelyek helyett újakat kapnak a felhasználók. Felvetődik azonban a kérdés: mi lesz azokkal, akik már befizették a helytelenül feltüntetett összeget?

A magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert kedden kiadott közleményében az áll, hogy már megtették a lépéseket az illetékesek felé. „Magyarkanizsa önkormányzata ezúton tájékoztatja Magyarkanizsa község lakosságát, hogy levélben fordult a Srbijagas közvállalathoz a község területén kézbesített gázszámlák kapcsán, ugyanis az elhasznált földgáz mennyisége, értéke kapcsán helytelenül végezték el a számításokat január hónapra vonatkozóan. A helytelen elszámolás miatt a gázfogyasztó háztartások nagyobb összegű számlát kaptak, mint amekkora a tényleges fogyasztásuk volt. Igaz, hogy nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe a gáz árának alakítása, ill. az elszámolás felügyelete, mégis hivatalosan is igyekszik kiállni azon polgárok érdekei mellett, akik földgázt használnak a háztartásukban.”

A levélre szerda délutánig nem érkezett válasz, a polgármester viszont elmondta, attól függetlenül, hogy az önkormányzatnak sem a gázszámlák felülvizsgálata, sem a gáz árának meghatározása nem tartozik a hatáskörébe, az illetékesekhez fordultak a probléma ügyében.

– Rengeteg panasz érkezett a polgárok részéről, továbbá az általunk fenntartott intézmények számláin is láttuk, hogy jelentős problémával állunk szemben. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy mindenképpen szeretnénk hivatalos álláspontot kérni a Szerbiai Gázművektől, illetve felkérni őket arra, hogy vizsgálják felül ezt a számlázási módot. Kétféle gázt kapunk: az egyik az olajmezőinkről származik, a másikat pedig az ún. orosz gáz, amelyeknek a minősége között hatalmas különbség van, és ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű gázzal fűt valaki, mert attól függ a kalóriaértéke. Ez azonban nem indokolja azt, ami történt, hogy egyes esetekben a januári számla 20, 30, de van, akinél 100 százalékkal nagyobb, mint a decemberi, pedig az időjárási viszonyok hasonlóak voltak. Írásban, hivatalosan fordultunk a közvállalathoz, és úgy is várjuk a választ, hogy ez csak egy adminisztratív hiba volt, és kijavítják, vagy pedig, hogy az elszámolásukban van valamilyen változás, amiről nem tájékoztattak senkit – magyarázta a polgármester.

A polgárok érthető módon elégedetlenek, többen felháborodásuknak is hangot adtak. A magyarkanizsai Tandari József például elmondta, hogy a januári gázszámlája láttán igencsak meglepődött.

– A gázszámlát ellenőrizve azt vettem észre, hogy 38 köbméterrel nagyobb fogyasztást írtak rá a ténylegesnél. Hogy honnan kerekedett ez nekik ki? Az óraállás stimmel, viszont amikor elszámoltak, 38 köbméterrel többet számoltak el. Kifizettem, mivel a múlt hónapban meg 42-vel kevesebbet írtak. Akkor se szóltam, most se. A minőséggel nem vagyok elégedett egyáltalán! – fogalmazott Szabó Ferenc.

A magyarkanizsai kirendeltségben mindenkinek azt tanácsolják, hogy nem kell reklamálniuk, mivel így is, úgy is új számlák fognak érkezni.