2024. április 20., szombat

Nemzetközi bánáti borfesztivál

A nagybecskereki borfesztivált március 6-án a Medison sportcsarnokban tartják. A szervezők gazdag programmal készülnek a vendégeknek.
Az egynapos rendezvényt kísérőprogramok előzik meg.

A versenyen induló bormintákat február 28-én és 29-én a nagybecskereki Kulturális Központban várják. A borokat különböző kategóriában értékelik: vörös, fehér, rozé és shiller, ezenkívül egy külön csoportban a bánáti shillert, ezt a fajtát a helyiek csak valódi bánáti bornak nevezik. A mintákat 7 órától 15 óráig lehet benyújtani. A versenyen nemzetközi borbírók, valamint a legjobb borászok végzik az értékelést.

– A rendezvény, amelyet az elmúlt évtizedben a legjobb bánáti borok kiválasztására szerveztünk, az idén már nemzetközi borfesztivállá nőtte ki magát. Romániából és Magyarországról is várunk résztvevőket. Újdonságnak számít, hogy a fesztivál utolsó napját a Medison csarnokban tartjuk, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet, a Kulturális Központ és az IP-média támogatásával, valamint Nagybecskerek városának segítségének köszönhetően – mondta Branislav Prohaska, a verseny koordinátora.

– Ez az esemény nagy jelentőségű városunknak, mert a környéken számos szőlőtermelőt foglalkoztat a bor. Az idén a fesztiválon a bortermelők mellett szárított húskészítmények, sajtkészítők, méhészek is kiállítják termékeiket – nyilatkozta Zoran Ljubotina, a szervezőbizottság tagja.

A belépőjegy ára 200 dinár, amely magába foglal egy borospoharat is. A rendezvényt borhimnusz nyitja meg, amelyet Ana Aleksić Šajrer énekestől hallhatunk Marte Ronto zongorakíséretében. A megnyitó 11 órakor kezdődik, felszólal Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár, valamint Nagybecskerek polgármestere, Čedomir Janjić. A nyertesek kihírdetésére és a díjazására 14.30-kor kerül sor. A program 17 órakor a Melemi tamburazenekar fellépésével zárul.