2024. április 25., csütörtök

Eredmények és lehetőségek

Mezőgazdasági fórumot tartottak Zomborban és Muzslyán

A mezőgazdaság területére vonatkozó legfrissebb tudnivalókról, pályázási lehetőségekről és egyéb aktualitásokról tartottak szerda este mezőgazdasági lakossági fórumot Zomborban és Muzslyán a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében.

Nagy Miklós, Ótott Róbert, Pelt Ilona és Pilin Endre (L. Móger Tímea felvétele)

Nagy Miklós, Ótott Róbert, Pelt Ilona és Pilin Endre (L. Móger Tímea felvétele)

Zomborban Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz-és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese, továbbá Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke számolt be a tudnivalókról, míg Pilin Endre, a Kupuszinával és Doroszlóval megbízott falugazdász saját tevékenységét ismertette.

A Magyar Polgári Kaszinóban egybegyűlt érdeklődőket és a vendégeket Pelt Ilona tartományi frakcióvezető helyettes, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének elnöke köszöntötte.

Ótott Róbert az újítások, az elért célok témájában hangsúlyozta, hogy amit a négyéves időszak tekintetében 2016-ban problémaként jeleztek és aminek a megoldását célként kitűzték maguk elé, annak a java részét orvosolták.

– Egy olyan dolog van, amit a mai napig nem tudtunk megoldani, ez a nyugdíjalap fizetésével kapcsolatos problémák. Ez még várat magára, és ez az idei év ígéretei között továbbra is ott szerepel. Meg fogjuk oldani a nyugdíjbiztosítás problémáját. A célként kitűzött és megvalósított ügyek sorában fontos kiemelni, hogy 2016-ban azt mondtuk, beindítjuk az IPARD-programot, hogy a gazdáknak lehetőségük legyen arra, hogy európai uniós alapokból is tudjanak forrásokat lehívni és nagyobb fejlesztéseket megvalósítani. Mindezt 2018-ban sikerült beindítani. Ma már a harmadik körös kiírások is megtörténtek, az idén további kiírások is megvalósulnak – mondta a titkárhelyettes.

Elmondása szerint a másik megvalósult választási ígéret a földtörvény szigorítása annak érdekében, hogy az adott pillanatban a külföldi befektetők ne tudjanak földet vásárolni, és relatív tőkeerős külföldiek ne tudják a mi vajdasági földterületeinket olcsó pénzért megvásárolni.

– Sikerült szigorítani a földtörvényt. Olyan szabályrendszert alakítottunk ki, hogy maximum hét hektárig tudnak vásárolni, de csak ha már tíz éve életvitelszerűen itt élnek. A másik ilyen elért cél a nők helyzetének megoldása abban az értelemben, hogy a gazdasággal rendelkező nők eddig nem mehettek szülési szabadságra. A törvénymódosításoknak köszönhetően az a nő, aki egy adott agrárgazdasághoz tartozik, elmehet szülési szabadságra, megvalósíthatja ugyanazokat a jogokat, mint egy vállalati alkalmazott. Fontos dolog volt még, ami mellett a VMSZ kiállt, a vagyon-visszaszármaztatás ügye. Érdekeltek voltunk abban, hogy azok a földek, amelyeket egykor elvettek a termelőktől, a gazdáktól, azok visszakerüljenek a jogos tulajdonosaikhoz. Ezek a folyamatok felgyorsultak, egyre többen kapják vissza a kérvényezett földterületeiket – mondta.

Hozzátette, másik ilyen véghezvitt ügy a kistermelői rendelet. Másfél évvel ezelőtt írta alá a mezőgazdasági miniszter a kistermelői rendeletnek az állati eredetű termékekre vonatkozó szabályzatát.

– Mindez azt jelenti, hogy húst, tejet, tojást egyszerűbb feltételek mellett tudnak a gazdaságok otthon feldolgozni. A múlt héten megszületett a növényi eredetű élelmiszerekre is ez a rendelet. Ez azt jelenti, hogy a kisebb gazdaságok kisebb mennyiségben lisztet, dzsemeket, paradicsomlevet, egyéb más növényi eredetű terméket házilag elkészíthetnek, és otthon, háztól vagy piacokon, vásárokon eladhatják. Attól kezdve, hogy bejegyzik ezt a tevékenységüket, nem fogja büntetni őket senki – magyarázta Ótott.

Megjegyezte, ehhez hasonló lakossági fórumon merült fel egy másik probléma, ami azóta meg is oldódott: ez a mezőgazdasági gépek – csatolható és húzott eszközökre vonatkozó –  bejegyzése.

–  Van még egy fontos dolog, amely megoldásra került, ez az idénymunkások helyzete. Oda jutottunk, hogy az elmúlt másfél évben lehetőség van arra, hogy a gazda bejelentse az idénymunkást, minimális járulékot fizessen utána naponta. Mindez azt eredményezi, hogy a munkásnak a bejelentett a napokra van betegbiztosítása – hallottuk a tartományi titkárhelyettestől, aki a minisztérium és a tartomány nyújtotta aktuális lehetőségekről és pályázatokról is beszámolt a fórumon. Mindezek részletei megtalálhatóak a tartomány, illetve a minisztérium honlapján.

Nagy Miklós elmondta, az Agráregyesület Szövetségének kupuszinai és doroszlói falugazdászához, Pilin Endréhez szintén lehet fordulni, akár a pályázás, akár egyéb ügyintézés és a továbbképzések terén is. Nagy Miklós hangsúlyozta, ha egy-egy adott település, közösség helyben igényli a falugazdász szolgálatait, fogalmazza meg az igényét, nyújtsa be, és a Szövetség elbírálja, valamint lehetőségei szerint teljesíti azt. Teszi mindezt annak fényében, hogy a Magyarország Kormánya által támogatott falugazdász-hálózati program bővítését tervezi a jövőben is.

Muzslyán nagy volt az érdeklődés (Ótos András felvétele)

Muzslyán nagy volt az érdeklődés (Ótos András felvétele)

Pilin Endre falugazdász ismertette tevékenységét, biztatta a gazdákat, hogy bátran forduljanak hozzá. A pályázatírási, ügyintézési teendők mellett például szakmai kirándulások, előadások szervezésében, továbbképzésekben és a Prosperitati Alapítvány legújabb, online-gazdaképzésében is közreműködik, segítséget tud nyújtani.

Muzslyán a Magyar Házban megtartott lakossági fórumot Horváth Éva falugazdász hívta össze. Az esten Juhász Attila, a Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára és Molnár Viktor, a Vajdasági Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese ismertette a mezőgazdasággal kapcsolatos legaktuálisabb tudnivalókat.

Juhász Attila a költségvetésről számolt be, amely 52,7 milliárd dinárt tesz ki, ecsetelte továbbá, milyen újabb lehetőségekkel élhetnek majd az érdekeltek, a pályázásokra, a támogatásokra is kitérve.

– A területalapú támogatás is hamarosan aktuális lesz, ugyanis március elsejétől lehet kérvényezni a hektáronkénti 5200 dinárt, amit a minisztérium rögtön tud folyósítani – mondta az államtitkár, majd a jószágok utáni támogatásokról is szólt és felhívta a figyelmet, hogy az IPARD-pályázatok esetében is várhatóak az újabb kiírások. A kölcsönökről, a biztosításokról is ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

Molnár Viktor beszámolt a pályázati hitelvonalakról, miszerint az idén 11 hitelvonalat nyitottak meg, eggyel többet, mint az előző években. Az idei pályázatokkal a feldolgozásra összpontosítanak, a gyümölcstermesztők, a zöldségtermelők, a szőlőtermesztők részére feldolgozó gépeket, eszközöket biztosítanak kedvező hitelekkel, és párosítható ez a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázataival, amelyek keretében költség-visszatérítésre is lehet számítani.