2024. április 25., csütörtök

Tornyai János szabadkai kapcsolatai

Tanácskozással egybekötött kiállításmegnyitót tartottak a Szabadkai Városi Múzeumban
Dr. Nagy Imre megnyitja a kiállítást (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Nagy Imre megnyitja a kiállítást (Fotó: Gergely Árpád)

Kiállításmegnyitót és tudományos tanácskozást tartottak tegnap a Szabadkai Városi Múzeumban. A Tornyai Szabadkán – Tornyai János (1869–1936) festőművész és Szabadka kapcsolata elnevezésű kiállítást és az ezt követő tanácskozást a Közös művészeti örökségünk nyomában – Art&Craft IPA-projektum keretében rendezték meg. Ennek partnerei a Szabadkai Városi Múzeum és a hódmezővásárhelyi Újtemplomi Református Egyházközösség. A megnyitón jelen volt mások mellett Major István Zoltánné, az Újtemplomi Református Egyházközösség lelkésze és N. Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum igazgatónője.

– A partnerségünk nagyszerűen alakul. A hódmezővásárhelyi projektpartnerünk célja elsősorban a református templom felújítása volt. Emellett több kulturális eseményt szerveztek. A Szabadkai Városi Múzeum fejlesztéseket valósított meg az épületben, hiszen sikerült akadálymentesítenünk azt. A Tornyai-kiállításon kívül konferenciákat, tanácskozásokat, különböző gyermekfoglalkozásokat fogunk szervezni, és új kiadványokat adunk ki. A projekt hozadéka emellett szakmai és baráti kapcsolatok fellendítése volt. Bízunk benne, hogy ez az együttműködés a jövőben is folytatódni fog – emelte ki köszöntőjében mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója.

A kiállítást dr. Nagy Imre művészettörténész, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum nyugalmazott igazgatója nyitotta meg.

– Ez a kiállítás is jelzi azt, hogy Baja, Hódmezővásárhely és Szabadka egy régió városai voltak, és mennyi kulturális kapcsolat van közöttük. Ennek a kapcsolatnak fontos láncszeme volt Tornyai János, aki Vásárhelyen született 1869-ben. Többször kiállított Baján és Szabadkán is. Erről a két városról azt mondta, hogy nagyon kedvesek a számára, hiszen ezeken a helyeken igen keresettek voltak a festményei. Ha az nézzük, hogy Tornyai mennyire volt sajátságos szereplője az akkori művészetnek, elmondhatjuk, hogy szegény családban született, viszont a tehetségére már igen korán felfigyeltek – ismertette a művész életrajzát dr. Nagy Imre.

Ízelítő Tornyai János alkotásaiból (Fotó: Gergely Árpád)

Ízelítő Tornyai János alkotásaiból (Fotó: Gergely Árpád)

A kiállítás kurátora, dr. Ninkov K. Olga művészettörténész elmondta, hogy a kiállításban igyekeztek rámutatni arra is, hogy Tornyai János a festészet mellett néprajzi gyűjtéssel is foglalkozott. Köszönetet mondott a tanácskozás előadóinak, hogy elfogadták a meghívást, valamint a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a bajai Türr Isván Múzeum munkatársainak is. Megköszönte a segítséget azoknak, akik részt vettek a kiállítás létrehozásában.

A megnyitót követően tudományos tanácskozásra került sor, amelynek témája a Hódmezővásárhely és Szabadka képzőművészeti kapcsolatai voltak. Dr. Nagy Imre művészettörténész Tornyai János korai korszakába nyújtott betekintést. Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója Tornyai János néprajzi gyűjtéseiről számolt be. Nagy Vera néprajzkutató, a Tornyai János Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa a hódmezővásárhelyi Majolikatelepről tartott előadást. Pajić Ilona technológus előadásának témája pedig a magyarkanizsai Majolika volt. A tanácskozást dr. Ninkov K. Olga művészettörténész vezette.