2024. április 19., péntek
SZÍRIA

Erdoğan idlíbi hadművelettel fenyeget

Recep Tayyip Erdoğan török államfő tegnap idlíbi török katonai művelet megindításával fenyegette meg a szíriai kormányerőket, amelyek a török vezetés többszöri felszólítása ellenére folytatják offenzívájukat az ellenzéki fegyveresek kezén lévő északnyugat-szíriai tartományban. Erdoğan kiemelte, hogy „küszöbön áll” az idlíbi beavatkozás. Jelezte egyúttal, hogy ezek már Ankara utolsó figyelmeztetései, miután az előkészületeket megtették.

Leszögezte: Törökország sajnos nem érte el a kívánt eredményt az idlíbi helyzet csillapítása ügyében másfél hete zajló török–orosz tárgyalásokon. Mindazonáltal hangoztatta: „bármibe is kerüljön, eltökéltek vagyunk, hogy biztonságos hellyé tegyük Idlíbet mind Törökország, mind a térségben lakók szempontjából”.

Erdoğan először február 5-én szólította fel az Idlíbnél előrenyomuló szíriai kormányerőket, hogy vonuljanak vissza a Törökország és Oroszország által 2017 májusa óta tervezett északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezet határához, amelyen Ankara megfigyelőpontokat alakított ki. A török államfő már akkor leszögezte, hogy amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, „Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát”.

A szíriai kormányerők és a török hadsereg között február 3-án és 10-én heves harcok törtek ki Idlíbben, miután Damaszkusz csapatai tüzérségi támadásokat hajtottak végre a török egységek ellen. Az incidensekben 14 török katona vesztette életét, 45 további pedig megsebesült.

Ankara hetek óta küldi az erősítést a térségbe, valamint a két ország határára, amivel a védelmi minisztérium korábbi közlése szerint a török megfigyelőállások biztonságának szavatolása és az összecsapások leállítása a célja.

Ankara azért ellenzi Damaszkusz idlíbi offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé. Az ENSZ becslései szerint csak december elejétől mostanáig több mint 900 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására a harcok dúlta régióban.

Kreml: A török támadás a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne

Egy esetleges török hadművelet a legitim szíriai kormány és annak fegyveres erői ellen Idlíb tartományban a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a török elnök fenyegetéseire reagálva. „Ha Szíria legitim kormánya és fegyveres erői elleni hadműveletről van szó, az az események alakulásának legrosszabb változata” – jegyezte meg.

Peszkov elmondta, hogy fennmarad az orosz–török kapcsolattartás az idlíbi helyzet további elmérgesedésének megakadályozása érdekében. A szóvivő szerint egyelőre nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy Putyin orosz elnök és Erdoğan telefonon beszéljen egymással.

Kijelentette, hogy Moszkva elégedett volt a szíriai rendezésről a törökökkel több mint két évvel ezelőtt Szocsiban elért megállapodással. Ez az elégedettség azonban megszűnt, miután militánsok és terroristák számára Idlíb a szíriai fegyveres erők és az orosz katonai objektumok elleni támadásaik kiindulópontjául kezdett el szolgálni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jordániai hivatali partnerével közösen tartott moszkvai sajtóértekezletén megerősítette, hogy az orosz fővárosban az előző két napon lezajlott orosz–török tárgyalások során nem sikerült megállapodni az Idlíbről kötött megállapodások végrehajtásáról. A tárcavezető szerint az eszmecsere során Oroszország nem támasztott új feltételeket Törökországgal szemben.

Leszögezte, hogy Moszkva támogatja a szíriai kormányerőket, amelyek tartják magukat az Idlíbre vonatkozó megállapodásokhoz, de válaszolnak az ellenzéki fegyveresek elfogadhatatlan provokációira. Megismételte, hogy a kormányellenes erők a tartományban és onnan kiindulva folyamatosan szíriai és orosz célpontokat támadnak.