2024. április 19., péntek

Merkelék nincsenek megelégedve a jelenlegi költségvetés-tervezettel

Nem vagyunk megelégedve az elkövetkező hétéves időszak költségvetésének tervezetével - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Brüsszelben az Európai Uniónak a hétéves költségvetéséről tartandó rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve.

Angela Merkel (Fotó: Beta/AP)

Angela Merkel (Fotó: Beta/AP)

Hozzátette, hogy a nettó befizető államok között sem született még meg a közös állásfoglalás.

"Aktív szerepet fogunk vállalni abban, hogy megoldást találjunk a különbségek áthidalására, de nem biztos, hogy sikerülni fog. A helyzet elég összetett. Az uniónak meg kell felelni több elvárásnak, például a mezőgazdaságban dolgozók részéről, ugyanakkor a költségvetést modernizálni kell" - hangoztatta.

Merkel a többi között utalt arra, hogy a keletnémet tartományoknak még mindig szüksége van az uniós támogatásokra.

Von der Leyen: modern költségvetésre van szükség

Modern költségvetésre van szükség, amely válaszol az Európai Unió előtt álló kihívásokra - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozóra érkezve.

Von der Leyen újságíróknak nyilatkozva kijelentette, ha Európa a jövőben jólétet akar lakosainak, akkor az innovációba és a fejlesztésbe kell befektetnie. Ezt a következő hétéves költségvetés vitáján a tagállami vezetőknek figyelembe kell venniük.

Szavai szerint csütörtökön "kemény és hosszú tárgyalás" várható.

A bizottsági elnök Charles Michel múlt héten nyilvánosságra került költségvetési javaslatát "jó kiindulópontnak" nevezte. Üdvözölte, hogy új alapok révén kívánja biztosítani a fosszilis energiahordozók kiváltását a zöld energiára, valamint azt, hogy első alaklommal biztosítana saját bevételi forrást a műanyaghulladék hozzájárulásokból, illetve a kibocsátás-kereskedelemből származó többletpénzek által.

Macron: ambiciózus költségvetésben kell megállapodnunk

Bármennyi időt vesz igénybe, ambiciózus költségvetésben kell megállapodnunk - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök.

Hozzátette, hogy ha "mindenkiben van egy kis hajlam a kompromisszumra, akkor a tagállamok megállapodhatnak".

"Lehet hogy ez pár órát, pár éjszakát, pár napot vesz igénybe. Én készen állok erre" - hangoztatta.

Kiemelte, hogy Franciaországot képviselve a mezőgazdasági forrásokért fog küzdeni, azért, hogy ezek a források azok is lehetővé tegyék a francia mezőgazdaságban dolgozóknak, hogy "minőségi árut termeljenek".

Emellett - mint fogalmazott -  több forrást kell fordítani a védelemre, a digitális fejlesztésre, és olyan oktatási projektekre, mint az Erasmus program.

Nyitókép: Angela Merkel (Fotó: Beta/AP)