2024. március 28., csütörtök

Agyműtéte közben hegedült

Mahlert és Gershwint játszott hegedűjén egy brit páciens, miközben az orvosok egy daganatot távolítottak el az agyából: a speciális eljárásra azért volt szükség, hogy a beavatkozás során biztosan ne sérüljenek a hegedüléshez szükséges agyi területek.

A műtétet megelőzően a londoni King's College Hospital orvosai feltérképezték az 53 éves Dagmar Turner agyát, hogy azonosítsák a hegedülés közben aktív agyi területeket. A tumor a nő bal kezének finom mozdulataiért felelős agyi területhez közel helyezkedett el. A beavatkozás során az orvosok felébresztették Turnert, aki elkezdett hegedülni, ezzel biztosítva, hogy a sebészek egyetlen olyan kulcsfontosságú agyi területben se tegyenek kárt, amely Dagmar finom kézmozdulatainak irányításáért felelős.

„Ez volt az első alkalom, hogy egy páciensem hangszeren játszott műtét közben” – mondta Keyoumars Ashkan idegsebész, hozzátéve, hogy sikerült eltávolítaniuk a tumor több mint 90 százalékát.

A korábban tanácsadóként dolgozó Turner jelenleg a Wight-szigeti Szimfonikus Zenekarban és különböző kórusegyletekben játszik. A műtét után három nappal már el is hagyhatta a kórházat és reményei szerint hamarosan visszatérhet zenekarához.

„A hegedű a szenvedélyem; tízéves korom óta játszom. A gondolat, hogy elveszítem ezt a képességemet, szívet tépő volt számomra” – mondta Turner.