2024. március 29., péntek

Kapcsolatmélyítés Újvidék és Taverny között

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Florence Portelli, a franciaországi Taverny polgármestere tegnap aláírták a két város közötti együttműködési szerződést. Az ünnepélyes rendezvényen többek között jelen volt Jean-Louis Falconi, Franciaország belgrádi nagykövete is.

A szerződés értelmében a két város partneri viszonyt létesít, fejleszti a gazdasági, kulturális, oktatási együttműködést, kiemelt hangsúlyt fektetnek a felsőoktatás, a környezetvédelem, a szociális politika, az informatika, a turizmus és a sport terén történő előrelendülésre.

– Köszönettel tartozunk franciaországi barátainknak Tavernyből, és a Val-d’Oise megye képviselőinek. Büszke vagyok arra, hogy Újvidékről egyre több baráti szál indul szerte a világba és Európába. Első alkalommal írtunk alá együttműködési szerződést egy Val-d’Oise megyei községgel, amely Franciaország egyik legfejlettebb régiójában fekszik. Újvidék újabb barátot szerzett, régebben ezt testvérvárosnak nevezték. Korábban már kialakítottuk az együttműködést a gazdasági kamarák, az egyetemek és a tartományi szervek között. Újvidéknek kiváló a kommunikációja a Val-d’Oise megyei művészetek központjával, azt ajánlották, válasszunk a gasztronómia, a dizájn, az irodalom, a zene, a régi mesterségek, a digitalizáció vagy a számművészet közül egy olyan szférát, amely az UNESCO listájára felkerülhet. A két város közötti együttműködési szerződés aláírásával barátaink erős partnert kaptak, arra törekszünk majd a jövőben, hogy közösen olyan projektumokat valósítsunk meg, amelyek a polgárok érdekeit szolgálják. A franciaországi helyhatósági választások, valamint a szerbiai parlamenti választások után még két Val-d’Oise megyei községgel vesszük majd fel a testvérvárosi kapcsolatot – hangsúlyozta Újvidék polgármestere, aki köszönetet mondott Franciaország belgrádi nagykövetének a támogatását.

Florence Portelli, Taverny polgármestere és a párizsi régió kulturális elnökhelyettese elmondta, hogy a szerb nép barátjaként jött Újvidékre. – Szerbia és Franciaország barátsága nagyon régi időkre vezethető vissza, a legszorosabb talán 1915 és 1930 között volt. Taverny Párizs közelében fekszik, a község fejlesztési politikájának középpontjában a kultúra áll. Nagyon jó együttműködést alakítottunk ki a Franciaországi Szerbek Egyesületével, pénzügyileg is támogatjuk működésüket. Az a célunk, hogy minél szorosabb együttműködés alakuljon ki a franciaországi szerb és a szerbiai művészek között. A felsoroltakon kívül a Párizsi Régió Zenekarának is az elnöke vagyok, amely szorosan kapcsolódik a Párizsi Filharmóniához, és szeretném, ha ezen a téren is jó együttműködést alakítanánk ki – magyarázta Portelli. Hozzátette: az Újvidék és Taverny között aláírt együttműködési szerződés a szerb–francia barátság újabb bizonyítéka.