2024. április 25., csütörtök

Farsangi népzenei találkozó

Színvonalas és szórakoztató népzenei estet szervezett az elmúlt hétvégén a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ.

A Csörgő citerazenekar (Kiss Zoltán felvétele)

A Csörgő citerazenekar (Kiss Zoltán felvétele)

A találkozót megtisztelte jelenlétével Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke is, aki köszöntőjében az ilyen rendezvények jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, milyen pozitív hatással vannak megmaradásunkra, bizonyságul szolgálva arra, hogy érdemes és jó itt közösséget alkotni.

– A farsangi népzenei találkozó előadói műsoruk során olyan tájnyelvi, szellemi örökséget mutatnak be, mint a bácskertesi palóc nyelvjárás, a bánáti vagy szegedi őző nyelvjárás, az aldunai székely vagy a bukovinai tájszólás, vagy épp a Tisza menti középzárt ë hang használata. A hangszeres előadók az asztali citera, mint a legjellemzőbb délvidéki népi hangszer különböző formációkban való használatát, a tamburazenekar hangzatos előadását, a vonós parasztbandák talpalávalóját mutatták be, ezzel is érzékeltetve, hogy milyen sokszínű, hangzatos és különleges a délvidéki, vajdasági magyar népzenei és népdalkincs. A farsangi népzenei találkozónk méltó emléket állít népzenekutatónknak, Bodor Anikónak, aki pályája során gyűjtötte Bácska, Bánát, Szerémség és Szlavónia magyar népdalait és népzenéjét. Ma esti magyarországi vendégünk az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör. A Bácskából 1945-ben kitelepített bukovonai székelyeket képviselik rendezvényünkön, jellegzetes viseleteikkel és tájnyelvükkel – mondta megnyitóbeszédében Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán MMK elnöke.

A szépszámú topolyai közönség hallhatta és láthatta a topolyai Csörgő citerazenekart, a Kaláris asszonykórust, a Csiripiszli énekkórust, Dudás Kata népdalénekest, a Csalóka népi zenekart, illetve a bácskossuthfalvi Rezeda, a zentagunarasi Gyönyvirág, a bajsai Csalogány, a gunarasi Rozmaring, a magyarországi Érdi Bukovinai Székely Népdalkör asszonykórusát, az adai Bodros tamburazenekar fiatal tehetségeit és a pacséri Pacsér Művelődési Egyesület citerazenekarát és vegyes kórusát.

A rendezvény támogatói Topolya Város Önkormányzata, a Helyi Közösség, a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.