2024. március 19., kedd

Jó hangulat, kritikával vegyítve

Temerinben is járt a Magvető-élőújság csapata

Nagy érdeklődés övezte a mezővárosban megtartott, Magvető-élőújsággal egybekötött, mezőgazdasági lakossági fórumot.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Hétfőn este a helyi Ifjúsági Otthon nagytermében vártuk olvasóinkat a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével együtt. Lapunkat Ökrész Rozália igazgatónő, Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes, valamint Varga Attila, a Magvető melléklet szerkesztője képviselte. Az est vendégei Juhász Attila, a Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára, Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgató-helyettese, valamint Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke voltak.

Az összejövetel kezdetén Ökrész Rozália üdvözölte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy lapunk a magyar közösség egyik bázisintézménye, a magyar identitás őrzője. A napilap háromnegyed évszázada tájékoztatja a magyarságot, jegyzi a közösség életét, formába önti a magyarság érdekeit, igényeit, elvárásait. Szülőfalujában megköszönte a temerini munkatársak fáradhatatlan munkáját. Örömmel tudatta, hogy fiatalok is társultak a laphoz, akikkel felerősödve, felfiatalodva biztosíthatjuk a folytonosságot. Nem utolsósorban az olvasóknak mondott köszönetet, azoknak, akik naponta várják a lap, illetve a mellékletek megjelenését.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Németh Zoltán a Magyar Szó kiadványait mutatta be. Az ismertetést az évfordulóra megjelent Fodor István szerkesztette Mérföldkövek – Hetvenöt év, hetvenöt írás című könyvvel kezdte, amely a háromnegyed évszázad alatt történt, fontosabb dolgokat mondja el. A másik kiadvány Gergely József kollégánk nagyon értékes könyve, Amit a galamb összehordott – Hódegyházi vidám történetek címmel. Ezt követően szó esett a Magyar Szó 2020-as Naptárjáról, a továbbiakban a napokban megjelent, Tóth László írásait tartalmazó Szélcsengő című könyvvel is megismerkedhetett a közönség.

A Magvető szerkesztője elmondta, hogy a mezőgazdasági melléklet immár 13. alkalommal szervez élőújság-sorozatot. Mindvégig az ágazat legidőszerűbb kérdéseivel igyekeztek foglalkozni. Varga Attila szerint az ilyen rendezvényeken megfogalmazódott kérdésekre a politikusok később megpróbálnak választ adni. Egyes kérdésekre már sikerült választ adniuk, de sok olyan probléma is akad, amelyek még megoldásra várnak. Kitért a mezőgazdaság nehézségeire, a termelőket fenyegető problémákra, mint például a klímaváltozás, vagy az újabb járványok, betegségek. Emlékeztetett arra, hogy figyelemmel kell kísérnünk a mezőgazdasági támogatásokat, hiszen csak közösen tudjuk túlélni a nehéz éveket. Szó esett a Magvető nyereményjátékáról is, melynek főnyereménye az Agromerkur függesztett rövidtárcsája lesz.

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár fontos információkat osztott meg a jelenlévőkkel az idei támogatásokkal, illetve pályázatokkal kapcsolatban. Elmondta, hogy a minisztérium idei költségvetésében kiemelten családi gazdaságokra összpontosítanak. Ismertette az elmúlt időszak eredményeit, beszélt a kistermelői rendelet bevezetéséről, a mezőgazdaságban dolgozó nők helyzetének a javításáról, illetve szót ejtett az IPARD-program elindulásáról is. Kitért arra is, hogy őszre a parlament elé kerülhet a nyugdíjbiztosítás rendezésének kérdése is.

Dr. Molnár Viktor a mezőgazdasági titkárság pályázati lehetőségeit foglalta össze. A titkárság pályázatok útján segíti a fiatal gazdák startup vállalkozásait. Ezenfelül pályázni lehet öntözőrendszerekre, jégvédelmi rendszerekre, fóliasátrakra, farmok fejlesztésére, gazdaságok, borászatok és erős alkoholos italokat készítő üzemek eszközbeszerzésére, kis hús- és tejüzemek felszerelésére, organikus termesztésre, illetve mezőgazdasággal kapcsolatos, hagyományőrző események megszervezésére is.

Nagy Miklós a Vajdasági Agráregyesületek Szövetség munkájáról és a falugazdász-hálózatról beszélt. A rendezvény végén a közönség soraiban ülők tehették fel az őket foglalkoztató, mezőgazdasággal kapcsolatos kérdéseiket.