2024. április 25., csütörtök

A szecesszió szerelmese

Kovács Flórián akvarellfestő kiállítása nyílt meg a Népkörben

A Népkör Magyar Művelődési Központban kedden nyílt meg Kovács Flórián akvarellfestő első festménykiállítása. Az alkotásokat Kerekes Sándor méltatta:

Kovács Flórián, Kerekes Sándor és Keszég Ákos a kiállításmegnyitón  (Fotó: Lukács Melinda)

Kovács Flórián, Kerekes Sándor és Keszég Ákos a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– Kovács Flórián valójában fényképész, aki sokat járt a világban. Habár manapság bárki fotózhat, nem mindenki végezheti azt művészi szinten. Kovács Flóriánnak a fényképei kiindulópontot jelentenek a festészetében. Habár a kiállított akvarellalkotásai megközelítőleg egy év alatt készültek el, kiforrott alkotóról beszélhetünk, aki Törteli Károly okleveles építész tanítványa volt. Törteli Károly rajzra is tanította és nagy hatással volt rá. A kiállítás főleg tájképekből áll, de Kovács Flórián életet ad a képeinek. Az alkotásai magukért beszélnek. A szabadkai épületeket ábrázoló festményein a szecessziós stílusjegyeket is hangsúlyozza, amit nem is szabad elhanyagolni. A szecessziót szeretni kell, a szecesszióba szerelmesnek kell lenni. Becsüljük meg azt, amink van! A Városházát már sokszor megfestették, de Kovács Flórián ebben is kiemelkedik, mert úgymond, érzi a színeket, a mozgást és a teret. Első festménykiállításával szinte berobbant a vajdasági képzőművészeti életbe, de még sok terve és meg nem festett gondolata van – hallottuk Kerekes Sándortól.

A megnyitón közreműködött Keszég Ákos hegedűművész. Az alkotások március 10-ig tekinthetőek meg a Népkör MMK Oláh Sándor-körgalériájában.