2024. április 25., csütörtök

Tanácstagválasztásra és népszavazásra készülnek

Az adai II. helyi közösség az idén 29,5 millió dinárból gazdálkodik

Sűrű esztendő vár az adai II. helyi közösségre, miután a tervezett beruházások és az alapvető feladatok ellátása mellett tanácstagválasztást és a helyi járulék megújításáról népszavazást tartanak.

A II. helyi közösségben tavaly jó néhány utcát újraaszfaltoztak (Csincsik Zsolt illusztrációja)

A II. helyi közösségben tavaly jó néhány utcát újraaszfaltoztak (Csincsik Zsolt illusztrációja)

Varga Elfride helyi közösségi titkár bejelentette, hogy a II. helyi közösség tanácsa a decemberi utolsó ülésén újraválasztotta négyéves megbízatással a titkári tisztségre. A tanácstagok az új helyi közösségi statútum alapján és Horti György tanácselnök javaslatára választották újra titkárnak. A gépészmérnök végzettségű Varga Elfride január elsejétől hatodik mandátumát kezdte meg, hiszen a 2000-es év óta végzi a titkári teendőket a helyi közösségben.

– A múlt évben elmaradt a tanácstagválasztás a II. helyi közösség területén. Az új községi alapszabályzat értelmében meghosszabbították a tanács megbízatását az egységes helyi közösségi választásig, amelyet Búcsú Attila, Ada község képviselő-testületének elnöke hirdet ki. Eszerint mind a négy helyi közösségben azonos időpontban lesz a tanácstagválasztás, amelyet az idén szeptemberben vagy októberben bonyolítanak le – közölte Varga Elfride, aki beszámolt a helyi járulék megújítását célzó népszavazás részleteiről és az ehhez kapcsolódó helyi közösségi tervekről is.

– Az év végén lejár a hatályban lévő helyi járulék programja, ezért ennek megújításáról népszavazást tartunk, amelyet a helyi önkormányzat ír ki. Egyelőre nem tudni, hogy a népszavazást április végén tartjuk, együtt a köztársasági, a tartományi és a helyhatósági választással, vagy esetleg a szeptemberi, októberi tanácstagválasztással egy időben. A helyi járulék programjáról elöljáróban annyit közölnék, hogy az ivóvízhálózat lesz a legfontosabb tétel. A megfelelő ivóvízellátás érdekében a vízgyár kiépítése mellett nagy szükség van Ada község területén a vízvezeték cseréjére is. Egykor a vezetékek összevissza lettek lefektetve, gyakran a kertek vagy a házak alatt húzódnak, ezt mind helyre kell hozni. Emellett jelentős mértékben elöregedett a vízvezeték-hálózat, cserére szorul. A második fontos programelem a szennyvízcsatorna építése lesz, mivel egyelőre nem készült el teljes egészében a II. helyi közösség területén. A harmadik pont lesz az utak javítása, bár elég jó állapotban vannak, de egyes utcákban találunk még áthúzásra váró szakaszokat. Szorgalmazzuk a járdaépítést is, együttműködve a lakossággal. Eszerint a helyi közösség biztosítja az alapanyagot a járdához, amelyet a lakosok önerőből építenek meg a házuk előtt. Folytatnánk az utcai közvilágítás fejlesztését, és újabb lámpatesteket vásárolnánk, hogy minden villanykaróra kerüljön lámpa, oda is, ahol egyelőre nincs – magyarázta a titkár.

A II. helyi közösség tanácsa a tervek szerint az idén 15 millió dinárt fordít a beruházásokra, egyebek között az utak újraaszfaltozására, a szennyvízcsatorna fejlesztésére, valamint járdaépítésre, lámpatestek vásárlására, illetve az óvoda és az iskolák, a civil szervezetek és sportklubok támogatására. Varga Elfride elmondta, hogy 2020-ban a helyi közösség összesen 29,5 millió dinárból gazdálkodik.

– A szennyvízcsatorna kiépítésére az idén összesen 10 millió dinárt tervezünk költeni, miután a tavalyi évről erre a célra 6 millió dinárt csoportosítottunk át. A háztartásokat kapcsolnánk rá a hálózatra, mert erre a helyi önkormányzat nem tud pályázni és pénzt biztosítani. Az idén szeretnénk 80–100 háztartást csatlakoztatni a szennyvízcsatornára. Továbbá az Ady Endre utcában tervezzük közösen a helyi önkormányzattal kiépíteni az utcai szennyvízcsatornát, amelyre már kiírták a közbeszerzést. A beruházást fele-fele arányban finanszírozzuk a községi önkormányzattal – magyarázta Varga Elfride.

– Több utcára megrendeltük a tervet az út újraaszfaltozására. Mégpedig azokra az utcákra, ahol a csatornázást már kiépítették, vagy ez tervben van. Azt szeretnénk, ha minél több terv állna a rendelkezésünkre, mert az újraaszfaltozásra az idén 4,5 millió dinárt költenénk. Tavaly sikerült jó néhány utcában újraaszfaltozni az utat, amire a helyi közösség 10 millió dinárt költött, valamint ehhez hozzájárult még a helyi önkormányzat is. Az útszegély zúzott kővel való beszórása viszont az idei évre maradt. A II. helyi közösség minden évben újraaszfaltozott egy járdaszakaszt a katolikus temetőben, ezt is tervezzük ebben az évben. Az utak kátyúzására 300 000 dinárt költenénk. Viszonylag kevés a kátyú, de télen gyakran keletkezik lyuk az úttesten, ezért tavaly első alkalommal javíttattuk hideg aszfalttal, ami drágább, de hideg időben is jól alkalmazható technológia. A járdaépítésre 1,5 millió dinárt fordítanánk, a közvilágítás fejlesztésére, vagyis a lámpatestek vásárlására pedig 1,2 millió dinárt. Már megrendeltünk 25 lámpatestet. Hozzájárulunk a szúnyog- és a kullancsirtáshoz 200 000 dinárral. Továbbá 700 000 dinárral támogatjuk a helyi óvoda, az általános és középiskola, valamint a zenede működését. A civil szervezetek és sportklubok megsegítésére mindkét esetben 440 000 fordítunk. A zöldövezet karbantartására 2 millió dinárt különítettünk el. Ez az idei évtől a Standard kommunális közvállalat feladata lesz, de a fametszést továbbra is a helyi közösség végzi majd – nyilatkozta a helyi közösségi titkár, majd hozzátette, hogy a Felszabadulás téri tömbház, a könyvtár és a hotel udvara rossz állapotban van, ezért ennek rendbetételéhez is megrendelték a tervet. Az udvar közterületnek számít, ezért a községi önkormányzatnak és helyi közösségnek kell rendbe tennie. Megjegyezte, hogy a szennyvízcsatorna már kiépült a területen, ahol az útburkolatot kell megjavítani, és az esővíz elvezetését kell megoldani.