2024. április 20., szombat

Anyanyelven tanulni

Lezajlott a vajdasági óvodapedagógusok első magyar nyelvű szakmai tanácskozása Nagykikindán

Óvónők óvónőknek – horizontális tanulás címmel rendezte meg a nagykikindai Dragoljub Udicki Iskoláskor Előtti Intézmény és a Magyar Nemzeti Tanács a vajdasági óvodapedagógusok első magyar nyelvű szakmai tanácskozását. A rendezvény ötletgazdája Savanović Erzsébet, a szervező intézmény igazgatóhelyettese, aki köszöntötte a jelenlévőket, majd rövid bevezetőjében az anyanyelvi továbbképzés szükségességéről beszélt. A rendezvényen felszólalt Bánszki Hilda nyugalmazott igazgatónő, Svetlana Milić, a szervező intézmény igazgatója és Talpai Sándor, Nagykikinda polgármesterének segédje, akik az óvodapedagógusi munka szépségeire hívták föl a figyelmet, egyúttal kiemelve a magyar nyelvű szakmai képzések és a fejlődés fontosságát.

A rendezvényt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg.

A tanácskozáson négy projektet ismertettek az óvodapedagógusok. A nagykikindai Grujicin Tamási Erika, Ugresity Krisztina, Kovács Szilvia és Komanov Snežana közös projektje az Ismerjük meg egymás hagyományait! címet viseli, célja pedig a szerb és a magyar néphagyományokkal való ismerkedés, és ezen keresztül a másság elfogadásának gyakorlása. Nákity Erika óbecsei óvónő Ádventi készülődés című projektjét ismertette, Kara Béda Gabriella és Blažić Erika óbecsei óvónők pedig Lakodalom című projektjüket mutatták be. A tanácskozás zárásaként Tadity Enikő pedagógus mutatta be az októberben megjelent nevelési-oktatási programot. A pedagógus lapunknak elmondta, hogy az új program jelentős pozitív változásokat tartalmaz az óvodai nevelés tekintetében, de egyúttal kihívást is jelent, hiszen alapjaiban változtatja meg az óvodai nevelést és oktatást.

A tanácskozásról Jerasz Anikó elmondta, hogy az elsősorban abban nyújt újat, hogy lehetőséget teremt az óvodapedagógusok számára arra, hogy megismerjék egymást és egymás projektjeit, illetve őket foglalkoztató, aktuális témákat dolgozzanak föl.

Hozzátette, hogy a tanácskozáson hat intézmény mintegy 30 óvónője vett részt, akik összesen 11 településről érkeztek. Mint mondta, ez a tanácskozás további tapasztalatcserére ösztönzi az óvodapedagógusokat, hiszen bíznak benne, hogy az elhangzott projektismertetők arra bátorítják a hallgatóságot, hogy legközelebb ők is megosszák másokkal saját projektjeiket.

Savanović Erzsébet kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartják az anyanyelven történő óvónői kompetenciafejlesztést:

– Az óvodapedagógusok szerb nyelvű továbbképzésekre járnak, ahol elméleti és gyakorlati ismeretekkel gyarapodnak. Hiányzott, hogy mindez az anyanyelvünkön valósuljon meg. Ez a tanácskozás az első lépés efelé, és ezt a folyamatot a jövőben szeretnénk folytatni.

Hozzátette, hogy a tanácskozás vitathatatlan előnye, hogy az óvónők egymástól, egymás tapasztalataiból tanulnak, és első kézből olyan ismeretekre tesznek szert, amelyek másoknál már nagyon jól beváltak.