2024. március 28., csütörtök

Néphagyományokból merítve

Muzslyán és Zomborban is bemutatkozott a Ringató program
Muzslyán jó hangulatban telt a foglalkozás (Ótos András felvétele)

Muzslyán jó hangulatban telt a foglalkozás (Ótos András felvétele)

Szabadka, Újvidék és Temerin után a Magyar Nemzeti Tanács az idén további önkormányzatok területére szeretné eljuttatni a foglalkozást, amelynek a célja, hogy élő énekszóval, hangszerjátékkal, nagyrészt a magyar néphagyományból merített zenei anyaggal, élő, érzelmi kapcsolatot építsen ki a kisgyermekes családokkal. Tegnap este a program bemutatójának egyik központi helyszíne a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola, a másik pedig a zombori a Magyar Polgári Kaszinó volt.

A bánáti ünnepségen megjelent kisgyermekes családokat Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte.

– Újabb tíz helyszínen, tíz önkormányzat területén szeretnénk ezeket a foglalkozásokat megszervezni, illetve a későbbiek során megtartani. Az önkormányzatok között van Muzslya, Nagybecskerek, Nagykikinda, Törökbecse, Versec, Verbász, Kúla, Szenttamás, Zombor, Pancsova és Ürményháza. A foglalkozások valójában a szülőket és gyermekeiket, a nagyszülőket és kis unokáikat sokkal közelebb hozzák egymáshoz. Meghittebbé válik a foglalkozások alatt a kapcsolatuk. A gyermekek az ének és a játék ideje alatt pedig ízlelgetik a magyar nyelvet, az anyanyelvet, a zenei nyelvet, és ismerkednek a magyar kultúrával, a magyar hagyományokkal. A mai foglalkozást követően heti rendszerességgel kerülnek megszervezésre a Ringató foglalkozások itt, Muzslyán – mondta Jerasz Anikó.

Csoportkép a muzslyai résztvevőkkel (Ótos András felvétele)

Csoportkép a muzslyai résztvevőkkel (Ótos András felvétele)

A muzslyai Ringató foglalkozást Hanák Rigó Ildikó és Takács Zsuzsanna vezette.
– A Ringató mint módszer 25 évvel ezelőtt indult el. Mára már több mint 170 ringató foglalkozásvezető van az egész Kárpát-medencében. A tavalyi képzésnek köszönhetően pedig Vajdaságba is eljutott. Szoktam mondani, hogy nincs annyira kevés baba, akinek mi nem tartanánk ringatót. Ha egy baba van, akkor annak is ringatunk. Tulajdonképpen az anyukáknak, a szülőknek, nagyszülőknek és azoknak a gyermeknevelőknek, akik foglalkoznak. Hogy tudjunk nekik útravalót adni, dalból, mondókából, prózából – mondta Hanák Rigó Ildikó.

Az első foglalkozás jó hangulatban telt el.
– Nagyon jól éreztük magunkat. A kislányom igaz az elején egy kicsit félénken kapcsolódott be, de a vége felé már nagyon élvezte. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek. Járni fogunk, és én próbálom majd népszerűsíteni is ezt a programot, hogy minél többen részt vegyünk rajta, hogy ezzel a magyar nyelvet is népszerűsítsük – mondta Juhász Törköly Krisztina.

De Negri Ibolya (L. Móger Tímea)

De Negri Ibolya (L. Móger Tímea)

Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinóban De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte az érdeklődőket.

– Vedd ölbe, énekelj és ringasd. Ez az alapgondolata a családbarát programnak, amelyet ma mutattunk be Zomborban. Szeretnénk ezt a programot népszerűsíteni, hiszen mindez a fiatal családokat, a szülőket, a gyermekeket szólítja meg. A foglalkozás módszertana Groó Ilona magyarországi pedagógus nevéhez fűződik. A módszertan arról szól, hogy kisgyermekkorban, avagy még mielőtt megszületik a gyermek, tehát a várandós szülők is, illetve a fiatal szülők énekelnek, mondókákat mondnak. Ezzel is növelik a zenei készséget a gyerekben, illetve Kodály-módszert alkalmazunk, tehát magyar szellemiségben neveljük a gyerekeket. Zenei kultúrát adunk nekik, illetve a magyar identitást is már kisgyermekkorban kiépítjük bennük – hallottuk De Negri Ibolyától.

A heti rendszerességgel tartott félórás Ringató foglalkozások a legkisebbeknek (már néhány hónapos kortól) és a szüleiknek jelentenek élményt, kikapcsolódást, tanulási lehetőséget és baráti közösséget. A jövőben Bezdánban és Zomborban zajlanak majd rendszeres foglalkozások, a közösen megbeszélt időben.

A program Magyarország Kormányának, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatásával valósul meg.