2024. április 25., csütörtök

Kár lenne hagyni a kártevőket

A Vajdasági Rádió és Televízió a továbbiakban is sugározza a Zöld előrejelzés műsort

A Tartományi Növényvédelem-előrejelző Szolgálat jelentéseire alapozva a mezőgazdasággal foglalkozók továbbra is naponta értesülhetnek a vajdasági termőföldeken megjelenő kártevők és kórokozók terjedéséről, így idejében megakadályozhatják a kedvezőtlen hatásokat a termésükre. A támogatási szerződés meghosszabbításának aláírására a Vajdasági Rádió és Televízió székházában került sor szerdán délelőtt Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár és Miodrag Koprivica, a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgatója között.

– A szerződéssel biztosítjuk a Zöld előrejelzés című napi műsor további sugárzásának támogatását, mert ez a műsor hasznos információkkal látja el az agráriumban ténykedőket, a kártevők megjelenésével és térhódításával kapcsolatban, ugyanakkor tanácsokat is ad a gazdáknak a termés szakszerű védelmével kapcsolatban – muatatott rá a támogatás célszerűségére a mezőgazdasági titkár.

A termelők körében népszerű televíziós műsor túlnyomórészt a Vajdasági Növényvédelem-előrejelző Szolgálat munkájára támaszkodik. A szolgálat a legkorszerűbb eszközökkel 40 különböző növényi kultúrát követ tartományszerte. Elsődleges feladata, hogy figyelmeztesse a földműveseket a növényeken megjelenő betegségekről és a kártevőkről, ugyanakkor tanáccsal is ellássa a termények minőségének javítása céljából.

– Vajdaság területén mintegy 130 fajta kártevő ellen szükséges védekezni különböző vegyszerekkel a jó termés érdekében. A gyomirtó és növényvédő szerek alkalmazásának viszont minimálisnak kell lennie, ezért nagyon fontos idejében reagálni, hiszen egy kis késedelem már jelentős károkat okozhat a gazdának – közölte a titkár.

A Zöld előrejelzés is egyik fontos együttműködési pontja a Vajdasági Rádió és Televízió, valamint a tartományi titkárság között. A műsor további sorsa közös érdek, hisz a jó terméstől függ a tartomány jóléte is a következő időszakban. A Zöld előrejelzés igen közkedvelt műsor az mezőgazdasággal foglalkozók körében.