2024. április 18., csütörtök

Konferencia a kisebbségi médiáról

November 25-én és 26-án megtartják meg az 5. Kisebbségi és Helyi Média Európai Konferenciáját

Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja tegnap a városházán fogadta Nataša Herort, a Heror Media Pont Médiaügynökség igazgatóját a hamarosan megtartandó kétnapos konferencia kapcsán.

Nataša Heror elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt a konferenciát online tartják meg a YouTube Heror Media Pont Production csatornáján, valamint a Heror Media Pont Facebook oldalán. A konferencia témája a környezetvédelem.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a média legyen tisztában azzal, hogy tevékenységével milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. A médiának átfogó tervet kell kidolgoznia a légszennyezés csökkentése érdekében, hiszen a nyomtatott sajtó elkészítése káros hatással van a környezetre. A találkozón megbeszéléseket folytatunk arról, hogyan lehet a médiát környezetbarátibbá tenni, és miként lehet az olvasók figyelmét felhívni a környezet óvására. A kétnapos konferencián többek között jelen lesznek a németországi Kisebbségi Európa Központ képviselői is, akikkel véleménycserét folytatunk a kisebbségi média aktuális kérdéseiről. Bemutatjuk Vajdaság multikulturalizmusát, a hangsúly a kisebbségi média jelentőségén lesz, mert annak nagy szerep jut a hagyományőrzésben, és többek között ennek köszönhetően maradhat meg tartományunk sokszínűsége – magyarázta Nataša Heror.

Rožić elmondta, hogy a konferencián neves médiaszakértők vesznek részt, de a találkozó valójában túlmutat a kisebbségi jelzőn, mivel az a célja, hogy a szóban forgó média a hagyományápoláson és a nyelvápoláson kívül a sokszínűséget is hirdesse, és a kisebbségi médiának minél több olvasója legyen.
– Ezt csak úgy lehet elérni, hogy színvonalas tartalmat biztosítson az olvasóknak, és hogy ezt kellőképpen tálalja. A média legfontosabb feladata a tájékoztatás, az oktatás és a szórakoztatás. A médiának nagy hatalma van, éppen ezért nagy a felelőssége is a megjelentetett tartalmakkal kapcsolatban – véli Rožić.
A konferenciát a Heror Media Pont, a Magyar Szó, a Storyteller, a Kisebbségi és Helyi Médiafejlesztési Központ szervezik, az együttműködő partnerek a MIDAS és a FUEN. A konferencia támogatói a Művelődési-és Tájékoztatási Minisztérium, a tartományi művelődési titkárság és az újvidéki önkormányzat Művelődésügyi Hivatala.