2024. április 24., szerda

Szélcsengő – Szerelem, avagy a hiúság játéka

Bemutatták a bácskossuthfalvi születésű Tóth László riportkönyvét

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. gondozásában, a február 14-ei Bálint-, illetve Valentin-nap, azaz a szerelmesek napja alkalmából jelent meg a bácskossuthfalvi születésű, jelenleg a németországi Bonnban élő, nyugdíjas újságíró Tóth László Szélcsengő – Szerelem, avagy a hiúság játéka című riportkönyve, amely a szerző szemüvegén át a nő és a férfi mindenkori viszonyáról szól alapvetően.

A kiadványt az érdeklődőkkel, egykori pajtásokkal, osztálytársakkal, ifjúkori ismerősökkel zsúfolásig megtelt nyugdíjas-egyesület székházában mutatták be a hétvégén. A megjelenteket Nagy Juhász Klára, a házigazda szervezet elnök asszonya köszöntötte, a szerzőt, illetve a könyvet Ninkov Irén nyugalmazott tanár, a szerző testvére méltatta.

– Egyszerű téglagyári munkásszülők gyermekeként cseperedtünk fel Morovicán, azaz Ómoravicán, vagy ha valakinek úgy tetszik Bácskossuthfalván, és az általános iskolát is a faluban jártuk ki. Laci testvérünk a szabadkai gimnázium után a jogi egyetemre járt, ez után a Magyar Szó újságírójaként, illetve a Vándorbot című falubeli lap szerkesztőjeként is tevékenykedett, nővérünk orvosi végzettségű, jómagamat tanárként, intézményvezetőként ismernek szülőfalunkban, Bácskossuthfalván és Pacséron. Igaz, hogy ma már nem élünk a faluban, de lélekben ma is moroviciak maradtunk, és ez a szellemiség hatja át a Szélcsengő című könyvet is, amely 800 példányban jelent meg – szólt Ninkov Irén hallgatóságához, és elmondta azt is, hogy a kiadó jóvoltából minden eladott könyv árának az 1/3-a szülőfalujukban maradhat, a helybeli nyugdíjas-egyesület támogatásaként. Tóth László, a Szélcsengő című könyv szerzője köszönetet mondott egykori munkaközösségének, a Magyar Szó Kft.-nek a könyv kiadásában nyújtott támogatásért, majd szót ejtett gyermekkori élményeiről, valamint arról, hogy mi mindent vetett papírra.

– A szerelem az emberi kultúra része, az úgynevezett civilizált ember eleme. Tapasztalhatjuk, a hírekben hallhatjuk, hogy a világ-, az európai kultúra krízist élt át. Meggyőződésem, hogy ez annak is az oka, hogy nem adunk elég teret a hétköznapokban a szerelemnek. A nő és a férfi viszonya mindennek a kiindulópontja, amely a család intézményében testesül meg. Ez a kapcsolat olyan módon megromlott mára, hogy tartok tőle nem lesz jó vége hosszú távon. Beláthatatlan következményekkel jár majd az, hogy elhanyagoltuk a nők és a férfiak közötti mindenkori jó viszony megóvását. Meggyőződésem, hogy társadalmi problémáink kiindulópontja nem a politikum hibája, hanem az egyének kudarca, az elhidegülésből, közömbösségből alakult ki – mondta egyebek mellett a szerző közönségének, aki a Szélcsengő című kiadvány lapjain igyekszik riportkönyvbe sűrítve több szempontból, a személyes tapasztalatait, magánéletének az élményeit is felhasználva bemutatni a nő és a férfi mindenkori viszonyát. A kiadvány 300 dináros áron szerezhető be a bácskossuthfalvi nyugdíjas-egyesület székházában. A vásárló a könyv árának 1/3-ával, vagyis 100 dinárral automatikusan a szervezet tevékenységét támogatja.