2024. március 29., péntek

Torkos étkek bácskossuthfalvi kóstolója

A hétvégén ötödik alkalommal zajlott a hagyományos „morovici” disznótoros étkek zenével fűszerezett kóstolója a Juhász bálteremben.

A rendezvény házigazdája a hagyományoknak megfelelően az Ady Endre Művelődési Központ csapata volt. A találkozó hangulatát a művelődési szervezet keretében tevékenykedő Csicsergők énekegyüttes fellépése alapozta meg, majd Tímár Gabriella, a művelődési központ elnök asszonya köszöntötte a vendégeket, és szólt néhány szót a valamikori disznótoros vacsorák hagyományáról és hangulatáról.

– Az Ady rendezvénye annyiban egyedülálló, hogy habár a környékünkön több nyilvánosan is megtekinthető hagyományos disznótort szerveznek, de mi a hozzá fűződő vacsorára, a nagymamáink által készített étkekre helyezzük a hangsúlyt. Annak idején a hajnaltól estig tartó, komoly fizikai erőnlétet és szaktudást igénylő disznótoros munkát egy kis pihenő, beszélgetés, lakmározás követte. Mi ezt a kellemesebb részét szeretnénk bemutatni az esténkkel most már ötödik éve. A vacsoránk ezúttal sem jöhetett volna létre az Ady tagságának és a falubelieknek a mintegy 15 személyes lelkes kis csapata nélkül, akik évről évre derekasan kiveszik a részüket az előkészületekből. Nekik köszönjük szépen a helytállást, közösségépítésből, jó hangulatból ötösre vizsgáztak az idén is. Falunkból is sokan elvándoroltak, ez sajnálatos módon ezen, de a többi rendezvényünk lebonyolításában is szembetűnő. Azért is szervezzük az utóbbi években szombatonként ezt az összejövetelünket, hogy az ingázók, akik a hétvégéiket itthon töltik, eljuthassanak ide. Jövőre lehet, hogy a körülményeket figyelembe véve kénytelenek leszünk valamit változtatni a szervezésben, de mindenképp a hagyományőrzés mellett gondolkodunk tovább – mondta egyebek mellett az Ady elnök asszonya. Az ötödik torkos csütörtök alkalmából két tekintélyesebb súlyú sertést dolgoztak fel a böllérek és az Ady önkéntesei. A munkálatok már pénteken reggel megkezdődtek, majd szombaton a délutáni óráktól parázslott fel a tűzhely a Juhász bálterem konyhájában. A menüben a hagyományoknak megfelelően húsos hurka, svartli, tepertő, savanyúleves, disznótoros paprikás, szárma, sült hurka és kolbász szerepelt, desszertnek hájas kiflit kínáltak, a vendégek pedig ajándék „kóstolót” vihettek haza egy kis batyuban. A torkos csütörtökre szokásosan meghívást kaptak azok az egyének, szervezetek és intézmények, akikkel/amelyekkel az év folyamán együttműködött az Ady Endre Művelődési Központ. A rendezvény anyagi hátterét a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Zrt. biztosította.