2024. április 25., csütörtök

Megoldás kell, de sürgősen!

A felsőbb szintektől várják és kérik a Magyarkanizsa községbeliek az intézkedéseket migránsügyben

Hónapokban mérhető már az az időszak, amióta a migránsok fokozott jelenléte nyugtalanítja a Magyarkanizsa községbelieket, ugyanis a város mellett Horgoson és Martonoson is megjelentek a bevándorlók, számtalan kellemetlenséget, illetve leginkább félelmet keltve a lakosok körében.

Egy héttel ezelőtt néhányan már Oromon is éjszakáztak, majd továbbálltak vélhetően Szabadka irányába, ami szintén rossz érzéssel töltötte el a lakosokat. A helyi önkormányzat vezetősége regionális tanácskozást is szervezett Törökkanizsával, Nagykikindával és Szabadkával karöltve, ahol elhangzott, hogy az áthaladást nem lehet megakadályozni, felsőbb szintű intézkedésekre lenne szükség. A közösségi oldalon létrehoztak egy csoportot, ahol a lakosok segítségét kérték, hogy tájékoztató jelleggel írják meg, hol látnak bevándorlót, az esetleges rendbontásokról pedig tegyenek bejelentést. Így derült fény egyebek mellett arra is, hogy a vasútállomás épületében melegedés szándékával tüzet gyújtottak, majd azt hátrahagyva távoztak. Azt a problémát úgy orvosolták, hogy rácsokkal látták el az épületet, megvédve az illetéktelen behatolóktól, az indulatok azonban továbbra is forrnak, az emberek féltik saját ingatlanjaikat, sőt sokan este már az utcára sem mennek ki, mert félnek. A közösségi oldalon tették közzé a felhívást a Mostantól Másképp képviselőcsoport tagjai, akik kérték a lakosságot, aláírásukkal támogassák egy fórum összehívását, ahol a helyiek közvetlenül is szót emelhetnek. Szombaton este a magyarkanizsai városháza dísztermében gyűltek össze, hogy az ügyről beszéljenek, hangjukat hallassák felsőbb szintek felé is. Közel száz résztvevővel, Halász Mónika (MM) moderálásával közel két órán át tartott a lakossági fórum. A fórumra meghívást kapott Fejsztámer Róbert, a község polgármestere, Nebojša Rakić alpolgármester, Miloš Kravić, a községi képviselő-testület elnöke, Lackó Róbert községi menekültügyi megbízott és Rekecki Titusz rendőrparancsnok is, aki viszont nem tudott jelen lenni. Halász Mónika elmondta, a fórum célja az volt, hogy az illetékesek mutassák be, illetve magyarázzák el a lakosoknak azokat az intézkedéseket, amelyeket eddig foganatosítottak, illetve ezután terveznek.

– Szerettük volna, ha a lakosok közvetlenül is el tudták volna mondani a problémájukat, kérdéseiket az üggyel kapcsolatban. Célunk volt, hogy a fórum végén konkrét javaslatok is szülessenek, amelyek segítenek megoldani azokat a kérdéseket és aggályokat, amelyeket a polgárok megfogalmaztak. Kérjük azt, hogy az államfő tíz napon belül nyilatkozzon azzal kapcsolatban, hogy mi az állam álláspontja, szeretnénk tudni, hogy engedélyezik a migránsok átvonulását az országon belül, vagy sem. Ha nem, mi az akadálya, hogy a déli határok meg legyenek védve. Ha engedélyezik, kérünk hozzá megfelelő támogatást. Hónapok óta nem látjuk, hogy bármi elmozdulás történt volna, ezért szabtuk meg ezt a határidőt. Nekünk az is egy információ lesz, ha nem lesz információ. Javasoltuk, hogy a wifijelszót titkosítsák, főleg a kisparkban, ahol sokan használják a migránsok közül. Fontos arra is kitérni, hogy milyen fertőzésveszély állhat fenn, erre is javaslat született, hogy az egészségház készítsen segítséggel akciótervet, állami szintről induljon egy stratégia – hangsúlyozta Halász Mónika.

– Nagyon sok kérdésre próbáltak választ adni a jelen levő képviselők, viszont úgy érezzük, a lényegi kérdések még mindig függőben vannak. Tudjuk, hogy ez nem községi hatáskör, de mivel a polgárok elsősorban hozzájuk fordulhatnak, kérik, hogy az ő nevükben a felsőbb szintek segítségéhez folyamodjanak – tette hozzá Halász Mónika.

Magyarkanizsa pont úgy, mint 2015-ben, most is válságstábot állított fel, amelynek koordinátora Lackó Róbert, aki a helyi közösség elnöke is, és napi szinten figyelemmel kíséri az események alakulását. Nyilatkozatában elmondta, hogy a három hónapja fennálló problémákat folyamatosan követik, és személy szerint örül annak, hogy a polgárokkal szemtől szemben is beszélhettek.

– Napi rutinmunkámhoz tartozik, hogy az önkormányzattal együtt végezzük a munkánkat, figyelemmel kísérjük az eseményeket, és azt is égetően fontosnak tartjuk, hogy a felsőbb szintek felé nyomást gyakoroljunk! Pásztor Bálintot is hallhattuk, hogy nagyon határozottan érintette a témát a felsőbb szinteken. Az operatív rész, ami a terepen történik, abban, azt hiszem, maximálisan teljesítünk. Segítség azonban kell, főleg emberállományban, illetve be is kell jelenteni, ha van atrocitás! – mondta Lackó Róbert.

A polgárok saját és gyermekeik biztonságáért, valamint ingatlanjaikért aggódnak, ez jelenti számukra a legnagyobb problémát. Az összejövetelen többen is elmondták, hogy tudták, végleges megoldás nem születhet a fórum ideje alatt, de örvendetes, hogy megfogalmazhatták kérdéseiket, remélve ezáltal talán a segítséget is!