2024. április 25., csütörtök

Újabb lehetőségek a gazdák előtt

Magvető-élőújság és mezőgazdasági lakossági fórum Magyarkanizsán

Kiváló hangulatú Magvető-élőújság és mezőgazdasági lakossági fórum várta az érdeklődőket pénteken este a magyarkanizsai városháza dísztermében a Magyar Szó és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében. A rendezvényen bemutattuk a Magyar Szó legújabb kiadványait, valamint szó esett a mezőgazdasággal kapcsolatos aktuális kérdésekről is.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

A rendezvényen lapunkat Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Máriás Endre, a Tiszavidék szerkesztője és Varga Attila, a Magvető melléklet szerkesztője képviselte, akik nemcsak népszerűsítették azt, hanem személyes hangvételű felszólalásaikkal igyekeztek közelebb is hozni az olvasókat a szerkesztőkhöz, amire az élőújságok mindig is kiváló lehetőséget kínáltak, hiszen az ilyen alkalmak nagyon jók arra, hogy azokhoz a nevekhez, amelyeket az újságban látnak az olvasók, arcok is társuljanak.

Az érdeklődők többsége a mezőgazdasági termelők, illetve a mezőgazdaságban érintettek és érdekeltek soraiból került ki, és mivel Magyarkanizsa községben a lakosság jelentős része foglalkozik állattenyésztéssel, illetve földműveléssel, nekik hatványozottan érdekes volt nemcsak az élőújság, hanem az a tájékoztató is, amelyet a meghívott vendégek tartottak számukra az aktuális pályázatokról, tudnivalókról.

A mezőgazdasági szakemberek, akik a gazdáknak tájékoztatót tartottak, elsősorban a közeljövőben megpályázható támogatásokról adtak információkat az egybegyűlteknek. Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár arról beszélt, hogy köztársasági szinten milyen lehetőségek adottak a gazdáknak, akik a megtartás mellett a fejlesztést is megcélozzák, ugyanakkor arra is emlékeztette a jelenlevőket, hogy 2020-ban is a családi gazdaságok kapnak kiemelt figyelmet. Érintette azt is, hogy a kistermelői rendelet módosítása nagymértékben érinti majd a termelőket, lehetőséget adva nekik arra, hogy növényi eredetű termékek háztáji eladását is megvalósíthassák ezáltal.

A lakossági fórumon az önkormányzat illetékesei is képviseltették magukat (Puskás Károly felvétele)

A lakossági fórumon az önkormányzat illetékesei is képviseltették magukat (Puskás Károly felvétele)

Ótott Róbert a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság támogatási és a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap hitellehetőségeiről számolt be a Magyarkanizsa községbelieknek, kiemelve, hogy ezeket együttesen is igényelhetik majd. Arra is figyelmeztetett, hogy idén korábban kiírták a pályázataikat, ezért nem árt azokat idejében figyelemmel kísérni.

Huzsvár Ervin, a Magyarkanizsai Községi Tanács gazdasággal és mezőgazdasággal megbízott tagja az önkormányzat által felkínált lehetőségekről tájékoztatta az egybegyűlteket, leszögezve, mindezek a tavalyihoz nagyon hasonlóak, ami a pályázati vonalakat illeti, továbbá elmondta, hogy elsősorban a gazdák igényeit tartják szem előtt, ahhoz igazítják a kiírásokat. Érdeklődés mutatkozik minden évben például a kamat költségeinek a támogatására, a minőségi tenyészállatok beszerzésére, ugyanakkor a locsolóberendezések beszerzésére is irányulnak kiírások, amelyekkel a községbeliek előszeretettel élnek is, hiszen minden támogatás jól jön.

Az élőújságon főszerkesztőnk, Varjú Márta beszélt a lapot érintő aktualitásokról, valamint bemutatta legújabb kiadványainkat, a Naptár 2020, a Mérföldkövek – Hetvenöt év, hetvenöt írás, az Amit a galamb összehordott – Hódegyházi vidám történetek és a Szélcsengő című köteteket, Varga Attila a Magvető melléklet múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumait taglalta, külön kitérve a folyamatban lévő nyereményjáték részleteire is, Máriás Endre a Magyar Szó gondozásában megjelent, Gergely József által közreadott anekdotás kiadványból ismertetett érdekes történeteket, a rendezvény zárásaként pedig a közönség soraiban ülők is feltehették az őket foglalkoztató, mezőgazdasággal kapcsolatos kérdéseiket a vendégeknek.