2024. április 18., csütörtök

Az összetartozás évére

Versszínházi előadással állít emléket a VMVE a száz évvel ezelőtti békediktátumnak Vajdaság mellett Magyarországon és Kárpátalján is

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a hétvégén Kishegyesen és Bácsfeketehegyen is bemutatta Az ének megmarad című versszínházi előadását.

Versből, énekből és táncból állt össze az előadás (Lakatos János felvétele)

Versből, énekből és táncból állt össze az előadás (Lakatos János felvétele)

A népzenei és néptáncelemeket felvonultató produkció az összetartozás éve jegyében készült. A produkcióban szerepel Fehér Farkas Hajnalka, Ratkó József-díjas versmondó, Hajvert Ákos, Radnóti-díjas versmondó, Kormos Irén versmondó, Szakács Tamás néptáncos és Török Noémi, Arany Páva-nagydíjas népdalénekes. A koreográfiát Szakács Tamás készítette. Az előadást összeállító Hajvert Ákos arról számolt be lapunknak, hogy már a múlt évben megkezdődtek a szomorú évforduló kapcsán színpadra álmodott művelődési műsor előkészületei.

– Száz éve írták alá a trianoni békeszerződést, ez egy nagyon fontos fordulópont volt az egész magyarság számára. Mindenképpen szerettünk volna készíteni egy összeállítást ennek kapcsán, sőt az igazság az, hogy lesz egy másik műsorunk is ebben a témában. Annak egy kicsit más lesz a stílusa, valamint Tóth Péter Lóránt és Kőműves Noémi is szerepet kapnak benne – mondta Hajvert.

Az előadásban többek között elhangzik Veres Péter, Reményik Sándor, Babits Mihály, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Arany János, Ratkó József és több más ismert magyar költőnk verse. Ezek kiválasztása kapcsán Hajvert elmondta, hogy megpróbáltak egy ívet meghatározni, hogy honnan hova jussanak el az előadás során.

– Igyekeztünk konkrétan olyan szövegeket válogatni, amelyekkel meg tudjuk mutatni a Nagy-Magyarország helyzetét, az akkori életérzését. Ugyanakkor bepillantást szerettünk volna nyújtani fontos történelmi eseményekbe az elmúlt száz évet felölelve. Próbáltunk ennek megfelelő költőket és írókat találni. Nyilván az irodalom a legjobb reflexió a történelemre, olyan minőségi megszólalása a nemzeti öntudatnak, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni – fogalmazott Hajvert, majd arról is szólt, hogy nagyon sok szöveget átolvastak, és úgy illesztették egymásra a kiválasztott verseket, szövegeket, mint kőműves a téglákat. Így alakult ki a műsor iránya.

Az ének megmarad című versszínházi előadás, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el, illetve amelynek fontos része a tájolás, hogy minél szélesebb közönséggel megismertessék. Hajverttól megtudtuk, hogy ezt már korábban megkezdték. A múlt évben a produkció járt Nyugat-Bácskában Szilágyin, Doroszlón és Veprődön, Dél-Bánátban pedig Magyarcsernyén, Csókán, Majdánon és Ürményházán, emellett a topolyai és a szabadkai közönség is megtekinthette. A tájoltatás folytatódni fog, tervben van négy magyarországi fellépés és négy kárpátaljai következik, illetve vidékünkön egy-egy est erejéig Kupuszinára és Gombosra is ellátogatnak.