2024. március 29., péntek
SPORTHÍREK

Bravúr Szegeden

KÉZILABDA – FÉRFI BL

Látványos fordítás után, 6 gólos lemaradásból felállva diadalmaskodott a Szeged a férfi kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjának 12. fordulójában. A dél-alföldiek a francia PSG sztáregyüttesét látták vendégül, és a várakozásoknak megfelelően komoly ellenállással néztek szembe. A szünetben 18:15-re vezettek a franciák, majd a második félidő elején már 22:16-ra is megléptek, sőt, Juan Carlos Pastor legénységéből a szerb Bogdan Radivojevićet kiállították. A Szeged ennek ellenére nem tört meg, és a pazar védekezéssel lehozott, 17:11-re megnyert második játékrésszel 32:29 arányú diadalt aratott, amellyel megtartotta matematikai esélyét a csoportgyőzelemre és a közvetlen negyeddöntős szereplésre.

ASZTALITENISZ

Karakaševićék olimpiai kvótát érő helyen

Az Aleksandar Karakašević/Izabela Lupulescu szerbiai vegyes páros hétvégén az elődöntőig menetelt a portugáliai ITTF Challenge-tornán. A duó ezzel megvédte tavalyi pontjait, s továbbra is olimpiai kvótát érő helyen van a vegyes párosok világranglistáján. Karakaševićék a legjobb négy között a francia Lebesson/Yuan kettőstől szenvedtek 3:1-es vereséget. Ugyancsak örömteli hír, hogy a csehországi utánpótlástornán a junior lányok mezőnyében bronzérmet szerzett a Bezeg Réka/Radmila Tominjak páros. Az óbecsei–bácsföldvári duót egy fehérorosz–olasz kettős állította meg az elődöntőben.

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA

Érem nélkül a magyarok

Huszonhét viadalt követően először nem szerzett érmet a magyar csapat a rövid pályás gyorskorcsolya világkupa-sorozatában. A vk-szezon dordrechti zárásán ugyanakkor nem szerepeltek a magyarok legjobbjai, mivel a márciusi, szöuli világbajnokságon induló versenyzők a felkészülés jegyében hazautaztak a múlt hétvégi, drezdai állomás után, így Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger Cole és Varnyú Alex, illetve Jászapáti Petra és Lockett Deanna sem vett részt a hollandiai viadalon.

A férfiaknál az 1500 méteres fináléban a dél-koreai Park Dzsi Von nyert, és a táv világkupáját is megnyerte. A nőknél is koreai győzelem született Kim Dzsi Ju révén, a táv világkupa-diadala pedig a holland Suzanne Schultingé lett. Az 500 méteres versenyen a férfiaknál a dél-koreai Li Dzsune Szeo, míg a nőknél a világbajnok holland Lara van Ruijven győzött, de a dordrechti állomást kihagyó Liu Shaolin Sándor és a kanadai Kim Boutin vk-elsőségét nem fenyegette veszély. Az 5000 méteres férfi és a 3000 méteres női váltó a kanadaiaké és a hollandoké lett, utóbbiak ezzel a vk-t is megnyerték, míg a férfiaknál a vk-címet az oroszok hódították el a magyaroktól.

A magyarok 6 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel zárták a vk-szezont.

OLIMPIA

Hekkertámadás a NOB ellen

Egyelőre nem azonosított támadók feltörték az olimpiai játékok és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos Twitter-fiókját, ezért a mikroblog-szolgáltató mindkét fiókot zárolta. A cég szóvivője részletek ismertetése nélkül annyit közölt, hogy a fiókokat egy külső fejlesztő által előállított szoftveren keresztül törték fel, nem közvetlenül a honlapon át. „Amint tudomást szereztünk a problémáról, zároltuk a feltört fiókokat, és együttműködünk partnereinkkel, hogy helyreállítsuk azokat” – hangsúlyozta a szóvivő. Az ügyet a NOB is vizsgálja.

A Twitter tájékoztatása szerint hasonló támadás érte a Barcelona spanyol labdarúgóklub fiókját, és a katalán csapat is kiberbiztonsági átvilágítást rendelt el az eset miatt. Januárban amerikaifutball-csapatok fiókjait törték fel hekkerek a Twitteren, pár hete pedig a Facebook Twitter-fiókjai váltak kibertámadás áldozataivá.