2024. április 19., péntek
AUTÓVERSENYZÉS – RALI-VB

Hó helyett sár

A globális klímaváltozás hatásait már az autósport is megérzi: kellő mennyiségű hó hiányában veszélybe került a rali-világbajnokság egyetlen havas pályára kiírt versenyének, a Svéd Ralinak a megrendezése, és csak egy héttel a viadal megkezdése előtt született meg a végső döntés, miszerint felére rövidített távval és a tervezettnél több norvégiai kitérővel lefuthat a szezon második eseménye. A lerövidített hétvége kihívásait a Toyota vette a legjobban, az élen egyik új igazolásával, Elfyn Evansszal, aki 72 percen belül teljesítette a mért szakaszokat, ezzel mindössze második győzelmét szerezve WRC-karrierje során. A Monte-Carlóban nagyot bukó Ott Tänak a második helyen befutva megkezdte a pontgyűjtést Hyundaiával, míg a dobogó alsó fokáért két másik Toyota vívott csatát, és a fiatal Kalle Rovanperä az utolsó szakaszon el tudta csípni a rutinos Sébastien Ogier elől. A szezonnyitót megnyerő Thierry Neuville a 6. leggyorsabb volt, így most holtversenyben áll a tabella élén Evansszal.

A Svéd Rali végeredménye: 1. Evans (brit, Toyota) 1:11:43,1, 2. Tänak (észt, Hyundai) +12,7 másodperc hátrány, 3. Rovanperä (finn, Toyota) +20,2, 4. Ogier (francia, Toyota) +23,6, 5. Esapekka Lappi (finn, Ford) stb. A világbajnokság állása: 1. Evans 42 pont, 2. Neuville 42, 3. Ogier 37, 4. Rovanperä 30, 5. Lappi 24 stb.

FORMULA–E

Evansok hétvégéje

A hétvége az élvonalbeli autósportban az Evans vezetéknevű versenyzőkről szólt, hiszen a Formula–E-ben az új-zélandi Mitch Evans győzelmével ért véget a Mexikóváros ePrix, aki ráadásul szintén másodszor ünnepelhetett a dobogó tetején a maga bajnokságában. A Jaguar versenyzője a rajtnál alapozta meg sikerét, ahol rámenősen, koccanástól sem mentesen vette át a vezetést a pole-ból induló André Lotterer Porschéjétől. Evans kihívói aztán sorra bajba kerültek: Lotterer kiesett, miután autója megsérült, és még egy reklámszalagot is összeszedett, Sam Bird a második helyen hibázott, és állította falba a Virgint, és nullázott az eddig álombemutatkozást teljesítő Mercedes is. Pedig autóik ismét erős pontszerző helyen haladtak, ám Nyck de Vries fékhiba miatt csúszott a bukótérbe, Stoffel Vandoorne pedig Alexander Sims nyomása alatt az utolsó előtti körben koccant a falnak, így elbukta az 5. helyet és a bajnokság vezető pozícióját is, amelyet immár a kényelmesen nyerő Evans birtokol.

A Mexikóváros ePrix végeredménye: 1. Evans (új-zélandi, Jaguar) 46:42,093, 2. Antonio Felix da Costa (portugál, DS) +4,2 másodperc hátrány, 3. Sébastien Buemi (svájci, Nissan) +6,1, 4. Jean-Éric Vergne (francia, DS) +14,3, 5. Sims (brit, BMW) +19,2 stb. A bajnokság állása: 1. Evans 47 pont, 2. Sims 46, 3. Da Costa 39, 4. Vandoorne 38, 5. Di Grassi 32 stb.