2024. április 19., péntek

Vang beszólt Washingtonnak

Az EU megerősítését javasolta Emmanuel Macron francia államfő Münchenben a világ talán legfontosabb biztonságpolitikai konferenciáján, amelyen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter visszautasította az Egyesült Államokat ért európai kritikákat. Az idei fórum központi témája a Nyugat megosztottsága volt.

Eredménytelenek az Oroszország ellen az ukrajnai válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett EU-szankciók – jelentette ki a hét végén a francia államfő, változást sürgetve a Moszkvával szemben tanúsított uniós politikában. Emmanuel Macron az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC) szólalt föl, amely a világ talán legfontosabb ilyen jellegű kérdésekkel foglalkozó rendezvénye. Az MSC-n ötszáz magas rangú vendég vett részt, köztük 35 állam- és kormányfő. A tanácskozás központi témájának a Westlessness (Nyugat nélküliség) jelenségét választották a szervezők.

Macron kiemelte: nem ellenzi a szankciókat, de azok haszontalanok és mindkét félnek ártanak. Ezért inkább újra kell indítani a „stratégiai párbeszédet” Moszkvával.

Kifejtette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok egyre inkább visszahúzódik a világpolitikából és átértékeli kapcsolatait Európával, ami a Nyugat gyengülésével jár. Szerinte ezt a folyamatot az EU megerősítésével kell ellensúlyozni. Meg kell erősíteni az Unió önállóságát, „szuverenitását”, korszerűbb, hatékonyabb döntéshozatali rendszerre kell áttérni és közös válaszokat kell adni azokra a kihívásokra, amelyekkel a tagállamok egyedül nem tudnak megbirkózni.

Nem szükséges valamennyi törekvésben részt vennie az összes tagállamnak. Hasznos volna, ha kialakulna egy szűkebb kör, amelynek tagjai gyorsabban, nagyobb lépésekkel haladnak előre, mint a többiek – jelentette ki.

A vasárnap befejeződött háromnapos konferencián több európai vezető is azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy Donald Trump elnök vezetése alatt önzővé és bezárkózóvá vált. Az MSC-n résztvevő amerikai külügyminiszter visszautasította a kritikákat. Mike Pompeo azzal sem ért egyet, hogy bomlófélben van a Nyugat. Szerinte a Nyugat éppen nyerésben van.

Az utána felszólaló Mark Esper amerikai védelmi miniszter Peking ellen intézett kirohanást. Közölte: Kína aljas stratégiájával fenyegeti a szabályokon alapuló, régóta fennálló nemzetközi rendet.

A kínai külügyminiszternek más a véleménye. Vang Ji elmondta: az USA hazugságokat terjeszt és lejárató kampányt folytat hazája ellen. Hangsúlyozta: a Fehér Ház ezt azért teszi, mert nem hajlandó elismerni, hogy sikeres lehet egy szocialista ország, és ellenzi Kína gyors felemelkedését.