2024. március 29., péntek

Korlátozásokkal akadályoznák meg a kór terjedését

Kínában újabb tisztségviselőket menesztettek a koronavírus-járvány miatt

Egyre több tisztségviselőt meneszt a koronavírus-járvány miatt Peking. A hatóságok közben újabb óvintézkedéseket vezettek be a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, ahol továbbra is nagy a veszély, ám az ország többi részében folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma.

Ismét tisztségviselőket menesztettek az új koronavírus okozta járvány gócpontjaként számon tartott kínai Hupej tartományban, amiért képtelenek voltak felügyelni a kór megakadályozásával összefüggő feladatokat. A pártvezetők elleni érvek között szerepeltek a járvány kezelésével kapcsolatos jogsértések és szabálytalanságok, köztük az, hogy elhanyagolták a fertőzésgyanús esetek kivizsgálását, a statisztikában pedig alábecsülték a megbetegedések számát, hamis adatokat közöltek, nem tettek komoly erőfeszítéseket a járvány megfékezésére, és felszínes jelentéseket készítettek a lehetséges fertőzésekről.

A bírálatok hasonlítanak azokra, amelyekkel a járvány kitörése óta a legfelsőbb politikai vezetést vádolja egyre több kínai. A tisztségviselők menesztése eszköz lehet a közfelháborodás csitítására.

A hupeji hatóságok közben újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a koronavírus-járvány terjedését az 58 millió lakosú tartományban. A helybeliek nem hagyhatják el lakóhelyüket, ahová csak a legszükségesebb esetben engednek be idegeneket. Tilos továbbá a járműközlekedés a tartományban. A cél érdekében rendszeres egészségügyi vizsgálat alá vetik a terület minden lakosát. Korlátozták az emberek számát is az üzletekben, és a bevásárlást csak közösségi szervezésnek megfelelően intézhetik majd azok, akik engedélyt kapnak erre. A tartományban már bezárták az összes olyan üzletet, amely nem folytatott nélkülözhetetlen tevékenységet.

Mindeközben megállíthatatlannak tűnik a koronavírus terjedése a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess tengerjárón, amelynek fedélzetén 3700-an tartózkodnak.

Kínában szerencsére már napok óta csökken az új megbetegedések száma. A fertőzöttek közül majdnem 71 ezret tartanak nyilván az országban, ahol a vírus már legalább 1770 ember halálát okozta. A járvány Hupejban jelenti a legnagyobb veszélyt.

A koronavírus Afrikában is megjelent; az első megbetegedést Egyiptomból jelentették. Európában már halált is okozott. Első áldozata egy idős kínai turista, aki Párizsban hunyt el. Kínán kívül még négy személy halt meg a vírusfertőzés miatt: egy-egy Hongkongban, Japánban, a Fülöp-szigeteken és Tajvanon.