2024. április 20., szombat
PÁSZTOR ISTVÁN

Felgyorsulhat Szerbia uniós csatlakozási folyamata

Több kézzelfogható előnnyel járna, ha az ország az EU által felkínált új bővítési keretterv, az új módszertan szerint folytatná az uniós integrációt – mondta Pásztor István ma a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A szerb kormány még nem hozta meg a döntést, marad-e a már lefektetett csatlakozási tárgyalási szabályrendszer mellett, vagy él a felkínált lehetőséggel, és alkalmazza az új módszertant. Pásztor szerint az új szabályok jobbnak tűnnek, kedvezőbbek lehetnek Szerbia számára.

Az új uniós bővítési módszertannak nincsenek valódi negatívumai – mondta Pásztor István. Az, hogy a feltételek nem teljesítése esetén visszavethetik a tagjelölt országot a csatlakozás útján, vagyis megakadhat a tárgyalási folyamat, nem újdonság, hiszen az EU ezt eddig is megtehette, és meg is tette, mivel Szerbia igen lassan haladt előre az integráció útján. Pásztor István ugyanakkor biztos benne, hogy a nyugat-balkáni térség országai közül Szerbia lesz a következő állam, amely csatlakozhat az Európai Unióhoz. A felkínált új bővítési keretterv szabályai szerinte kedvezőbbek lennének.

Több tárgyalási fejezet kerülhet megnyitásra egy csomagon belül, és amennyiben jók az alkalmazási eredmények, abban az esetben azt tudja ez eredményezni, hogy még a végső csatlakozás előtt bizonyos európai uniós politikáknak Szerbia a haszonélvezője lehet. Magyarra fordítva, azt jelenti, hogy azokból az európai forrásokból részesülhet, amelyek a tagországokat ebben a pillanatban megilletik. Szerintem ez felgyorsítja a tárgyalás folyamatát, és igazságosabb. Az, aki komoly erőfeszítéseket tesz, az látni fogja, hogy annak van értelme, mert gyorsabban tud haladni a lemaradás leküzdésében, ide tud vonzani olyan forrásokat, amikből sok mindent meg lehet oldani – fejtette ki Pásztor.

A Napindító című műsor vendége kifejtette véleményét a szabadkai zöld szökőkút lebontása kapcsán is. Pásztor István egyetért azzal, hogy a Zsolnay-kerámiából készült építmény a város egyik szimbóluma volt, ugyanakkor a hosszú évek alatt használhatatlanná vált, és régóta csúfította a város szívét. Műszakilag indokolt, hogy másmilyen, és végre rendezett, szép közösségi teret alakítsanak ki a Városháza szomszédságában – mondta. (A Pannon RTV nyomán)