2024. március 28., csütörtök

Évtizedes hagyományra épülő kapcsolatok

Intézményes együttműködést építenek ki a közeljövőben Vajdaság és a francia régiók között
Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Vajdaság és a franciaországi régiók közötti együttműködés elmélyítéséről, Szerbia európai integrációs útjának folytatásáról, gazdasági és kulturális kapcsolatokról tárgyalt Újvidéken a tartományi parlamentben Pásztor István házelnök és Jean-Louis Falconi, Franciaország szerbiai nagykövete. A megbeszélésen Pásztor aláhúzta, hogy meglehetősen tartalmas alapokra helyezhető a kapcsolatok további fejlesztése, mert a vajdasági közigazgatással, de az újvidéki városi önkormányzattal is évtizedek óta tartó jó viszonyt ápol a francia nagykövetség, s annak révén a francia állam is. Ezeket a kapcsolatokat az idők során mindig is a kölcsönös tisztelet jellemezte, s ez ma sincs másképp, tette hozzá a képviselőház elnöke. Rámutatott arra, hogy a kooperációnak az egyik alapját éppen Vajdaság sokszínűsége adja: az itt élő nemzeti közösségek, vallási felekezetek sajátos régióvá teszik tartományunkat, olyanná, amilyen Európában is ritkaságnak számít. Pásztor kiemelte: örömmel nyugtázhatja, hogy a többnyelvű közege, s a többnyelvűség gyakorlati alkalmazása miatt Vajdaság példaértékű térségnek számít sok európai ország szempontjából is. A vajdasági parlamentben, mint emlékeztetett, hat hivatalos nyelv van használatban, s a legtöbb tartományi önkormányzat is dicsekedhet legalább két hivatalos nyelvvel.

Falconi és Pásztor azoknak a francia vállalatoknak a jelentőségéről is szót ejtett tegnapi találkozója alkalmával, amelyek hozzájárulnak régiónk fejlődéséhez, a foglalkoztatottság növeléséhez, a gazdaság előrehaladásához. Intézményes együttműködést kívánnak teremteni Vajdaság és a francia régiók között, hangzott el, ami hozzájárulna az együttműködés elmélyítéséhez. Gazdasági, kulturális, politikai és egyéb jellegű kapcsolatokat is fejleszteni kívánnak, értettek egyet a tisztségviselők Újvidéken.

A beszélgetésen az európai közeledésről is szó esett, s arról, milyen modellek alapján lehetne magának a csatlakozásnak a folyamatát felgyorsítani, – áll a tartományi képviselőház sajtószolgálatának közleményében.