2024. április 19., péntek

Atlétika már az alsósok tornaóráin

Az oktatásügyi minisztérium hat városban választható tantárgyként vezetné be

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter, Veselin Jevrosimović, a Szerbiai Atlétikai Szövetség elnöke, és Milan Stošić, a Szerbiai Testnevelő Tanárok Szövetségének titkára kedden együttműködési jegyzőkönyvet írták alá, amelynek célja, hogy az atlétika visszakerüljön az általános iskolák testnevelésóráira.

Mladen Šarčević kiemelte, nagyon fontos, hogy a gyerekek időben elkezdjenek sportolni és egészséges életmódot folytatni. Mint hozzátette, az egyváltásos oktatásba mintegy 300 iskola kapcsolódott be, s ezeknek 80 különböző szabad aktivitási programot kínáltak fel. A diákok a legtöbb esetben a sportot választották.

– Az új oktatási stratégián dolgozva több elemet megvizsgáltunk. Az egyik újdonság, hogy szeptembertől kísérleti projektumként hat városban, Szabadkán, Újvidéken, Nišben, Belgrádban, Kragujevacon és Užicén választható tantárgy lesz az atlétika. A cél, hogy az iskolaudvarokban az atletizálásra alkalmas sportpályákat alakítsunk ki – jelentette be a tárcavezető.

Veselin Jevrosimović, a Szerbiai Atlétikai Szövetség elnöke elmondta, hogy az aláírt jegyzőkönyv értelmében az alsó osztályos diákok megismerkedhetnek az atlétika ágazataival. Mint hangsúlyozta, a Szerb Atlétikai Szövetség feladata, hogy felkeressenek 600 tanárt a 2022-es atlétikai világbajnokságig.

Milan Stošić, a Szerbiai Testnevelő Tanárok Szövetségének titkára köszönetet mondott az oktatásügyi miniszternek és a minisztérium munkatársainak, hogy felismerték a szövetség munkájának és a testnevelés tantárgynak a jelentőségét.

A jegyzőkönyv aláírásánál jelen volt Milan Pašić, az iskoláskor előtti oktatásélt és az általános oktatásért felelős segédminiszter, és Miloš Kovačević miniszteri tanácsos.