2024. április 25., csütörtök

A szülők támagatják gyerekeik elvándorlását

Derül ki egy közvéleménykutatási felmérésből

A polgárok mind többet elégetlenkednek a fiatalok elvándorlása miatt, csalódottak mindabban, amit az ország tesz az „agyelvándorlás” megfékézésére, ugyanakkor saját gyerekeiket megértik és támogatják abban, hogy szülőföldjükről elvándoroljanak – állapítja meg a Demostat kutatócsapata a Friedrich Ebert Alapítvány 2018/2019-ben végzett közvéleménykutatási eredménye alapján.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok 29 százaléka erős késztetést érez arra, hogy elköltözzön Szerbiából, 46 százalékukban ugyanez az érzés mérsékelt formában jelentkezik.

– Érdekes, hogy a polgárok többsége egyetért gyermeke elköltözési szándékával, ugyanakkor mások gyerekei esetében ez a jelenség aggasztja őket – vélekedik Milica Vesković Anđelković, a belgrádi Bölcsészettudományi Kar munkatársa.

Srećko Mihailović szociológus ugyanakkor arra mutat rá, hogy nincsenek megfelelő statisztikai adataink arról, hány fiatal hagyta el az országot, hol tanulnak, hol dolgoznak külföldön.

– Nem tartjuk őket nyilván, így abszurdum sírni afölött, hogy elhagyták az országot, amikor magunk sem igyekszünk kapcsolatot tartani velük intézményes keretek között – idézi szavait a 021.rs.