2024. április 24., szerda
SINIŠA MALI

Kelendők a szerbiai állami kötvények

Szerbia történelmében tegnap először kínáltak eladásra a befektetőknek 12 éves futamidejű állami dinárkötvényeket, a kereslet tízszerese volt a kínálatnak, a hozamot illetően pedig történelmi, 3,4 százalékos minimumot értek el – ismertette Siniša Mali pénzügyminiszter.

– A fejlődést legjobban az a tény bizonyítja, hogy csupán három évvel ezelőtt, 2017-ben, egy évre szóló kötvényeket bocsátottunk ki, és akkor a befektetők hozama 3,48 százalékos volt, most viszont 12 évre 3,4 százalék. Ez hihetetlen eredmény Szerbia számára. Tízszer akkora volt a kereslet, mint a kínálat, soha nem voltak ilyen kelendők a szerbiai állampapírok – állapította meg Mali, aki azt is elmondta, hogy a legnagyobb érdeklődés a külföldi hivatásos befektetők részéről mutatkozott.

– A kibocsátás értéke összesen 100 milliárd dinár volt, az első árverésre vonatkozó terv szerint 7 milliárd dinárt kínáltunk volna fel a beruházóknak, a kereslet azonban többszörösen túlszárnyalta a tervezett összeget, és elérte a 73,6 milliárd dinárt. Végül 19,3 milliárd dinár értékben adtunk el kötvényt 3,4 százalékos kamatlábbal. És ha valaki pénzt fektet összesen 12 év futamidejű állami kötvényeinkbe, ez azt jelenti, bízik abban, hogy gazdaságunk a következő 12 éves időszakban stabil lesz, infláció és megrázkódtatások nélkül, hisz abban is, hogy a dinár biztos és stabil valuta, és hogy a befektetés az elvárásokkal összhangban kifizetődik – mondta Mali.

Szerinte ez még egy bizonyítéka annak, hogy fejlődésnek indult a kötvénypiac, és hogy ebben rejlenek a gazdasági növekedésnek, a dinárosítás növelésének és a devizakockázat csökkentésének jövendőbeli lehetőségei.

– Korábban túl nagy mértékben támaszkodtunk a külföldi devizahitelekre. Most igyekszünk a beruházókat a hazai tőkepiacra irányítani, és növelni a dinárkötvények arányát, mert látjuk, hogy erősödik az irántunk tanúsított bizalom – hangsúlyozta Mali a szaktárca közleménye szerint.