2024. április 25., csütörtök

Hangemberek

Bemutatták Zentán az Újszínház előadását
Fotó: Herédi Krisztián

Fotó: Herédi Krisztián

Örök vita tárgyát képezi, hogy vajon a szinkronos filmek a jobbak, vagy a külföldi alkotásokat eredeti nyelven, fölirattal érdemes nézni. Ettől elválaszthatatlan az a kérdés is, hogy milyen ma a magyar szinkron. A legendás magyar szinkron hívei olyan neveket emlegetnek, mint Csákányi László vagy Dörner György, a feliratozás iránt elkötelezettek pedig arról beszélnek, hogy a magyar szinkron aranykora már régen leáldozott, a kapitalizmus átvette fölötte az uralmat, érdemes hát a silány minőség helyett az eredeti hangot megtartani.

A budapesti Újszínháznak a IV. Teátrum Neked! Zentai Teátrumi Napok keretében szombaton bemutatott, Hangemberek című előadása a magyar szinkron elmúlt huszonöt évét mutatja be, és teszi ezt olyan kedvesen és humorosan, hogy a két, közel egyórás felvonásból álló darab alatt csak úgy repül az idő.

A történet szerint nem sokkal a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején megnyílik a Hangmester Kft. szinkronstúdió, ahol nagyra törő álmokkal (főként jó fizetéssel és kényelmes munkatempóval) kecsegtetik a hangjukat adó színészeket. Akik között egyébként mindenféle ember megtalálható: az ügyetlenkedő kezdő, a rutinos szinkronszínész, a nagyra becsült művész úr. Ahogy haladunk az időben, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy az eszeveszett tempóban beáramló külföldi filmek által remélt megbecsültség és gazdagság nem több puszta mézesmadzagnál. A kapitalizmus és a szabad piac ígérte jólét helyett hamar beköszönt a magyar valóság. De hiába hirdet a szakszervezet sztrájkot a kedvezőtlen feltételekkel készült új szerződések miatt: ha a gyerekei megélhetése a tét, a gyártásvezető nem fogja letenni a munkát.

Az előadás rövid bepillantást enged a szinkronstúdiók világába azoknak a kívülállóknak, akik mindig is kíváncsiak voltak rá, hogy hogyan készül a magyar hang, mit csinál egy szinkronrendező, vagy mi a dolga a gyártásvezetőnek. A magyar szinkron rendszerváltás utáni története örömmel és keserűséggel egyaránt telített. A darab hitelességét erősíti, hogy olyan jól ismert színészek léptek a színpadra, mint Lux Ádám, Viczián Ottó vagy Kökényessy Ági, akiknek a hangja ismerősen cseng a különböző filmeknek és sorozatoknak köszönhetően. A néző szinte várta, hogy velük együtt az általuk gyakran szinkronizált Simon Baker (Mentalista), Johnny Depp és Jennifer Aniston is megjelenjen a közelben.

Szereplők: Szakács Tibor, Kanda Pál, Esztergályos Cecília, Lux Ádám, Viczián Ottó, Kökényessy Ági, Farkasházi Réka, Jánosi Dávid, Incze József, rendező: Kautzky Armand.