2024. március 28., csütörtök

Depresszió helyett új lendület

Nyugat-balkáni beruházási csomagot foganatosít az EU – Ana Brnabić Várhelyi Olivérrel is tárgyalt

Folytatódtak a diplomáciai egyeztetések Brüsszelben Szerbia és az Európai Unió tisztségviselői között. Az EU és a nyugat-balkáni térség vezetőinek nem formális, a májusi, zágrábi EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozóra való felkészülés céljából vasárnap este megtartott munkavacsorát követően ma a földrengés áldozatául esett Albánia megsegítésére szervezett nemzetközi adományozói konferenciára utaztak Brüsszelbe Szerbia, valamint a térség vezetői. Az eseményt megelőzően Ana Brnabić miniszterelnök Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztossal találkozott, a nyugat-balkáni államvezetők számára szervezett munkaebéd keretében, majd Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és David Sassolival, az Európai Parlament elnökével egyeztetett. Hasznos találkozókon van túl, jegyezte meg Ana Brnabić a szerbiai sajtónak nyilatkozva, kiemelvén, hogy David Sassolival abban állapodtak meg, hogy a szerbiai általános választások után Szerbiába látogat. Ursula von der Leyennel elsősorban Szerbia reformtevékenységéről beszélgetett, emelte ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az EB elnöke elégedett az ország fejlődésével. A szerbiai vezetés egyelőre nem döntött, hogy a csatlakozást a korábbi, vagy a nemrégiben bemutatott új metodológia mentén folytatja – mondta a továbbiakban a kormányfő. Mint arra rámutatott, az államfő és ő inkább az új metodológia felvállalását támogatják, Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter pedig inkább az eddigi szabályok szerint folytatná Szerbia csatlakozását.

Ana Brnabić a szerbiai sajtónak nyilatkozik (Fotó: Beta)

Ana Brnabić a szerbiai sajtónak nyilatkozik (Fotó: Beta)

Vasárnap este Aleksandar Vučić köztársasági elnök képviselte Szerbiát a brüsszeli összejövetelen, majd a sajtónak nyilatkozva kifejtette: az EU nyitott Szerbia kezdeményezései és elképzelései iránt. Az EU tisztségviselői a nyugat-balkáni beruházási csomag foganatosítását is bejelentették, tette hozzá az államfő a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint, mint ahogyan azt is, hogy ezzel összefüggésben a Kis-Schengen projektuma, illetve a térség országai szorosabb együttműködésének a témája is napirendre került. Aleksandar Vučić hiszi, hogy mindez új perspektívákat nyit a Nyugat-Balkán országai számára, és konkrét eredményeket generál a jövőben. A Deutsche Welle Rádió brüsszeli tudósítója szerint Željko Komšić, Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének elnöklője hasonló szellemiségben értékelte a találkozót, megállapítva: „Korábban is részt vettem hasonló szinten és formában megtartott összejöveteleken, ezeken azonban meglehetősen kilátástalan és deprimáló hangulat uralkodott. Ezúttal úgy tűnik, hogy az EU új összetételű vezetése valóban hajlandó az aktívabb geopolitikai szerepvállalásra a Balkán térségében.”

KÉTMILLIÓ EURÓ SZERBIÁTÓL

A tavaly november 26-i albániai földrengés 51 emberéletet követelt, ám mint arra tegnapi beszédében Ursula von der Leyen rámutatott, a teljes kár meghaladja az egymilliárd eurót. Az EB néhány nappal a természeti katasztrófa után 15 millió eurót hagyott jóvá Albánia számára, néhány nappal ezelőtt Hollandia pedig 3 millió eurót különített el az ország megsegítésére. A EU költségvetéséből további 100 millió eurót különítenek el Albánia számára, függetlenül a korábbi segítségtől és a tagállamok adományától. Szerbia kétmillió eurót adományozott.