2024. március 29., péntek

Sujgu Belgrádban

Történelmi szinten Oroszország és Szerbia együttműködése a védelem terén

Szerbia és Oroszország együttműködése a védelem terén és a stratégiai partnerségről szóló deklaráció tekintetében is felfelé ível – hangzott el Szergej Kuzsugetovics Sojgu, Oroszország védelmi miniszterének és Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszternek a találkozóján ma Belgrádban.

Oroszország védelmi miniszterét Vulin miniszter, valamint a védelmi minisztérium képviselői fogadták (Fotó: Beta)

Oroszország védelmi miniszterét Vulin miniszter, valamint a védelmi minisztérium képviselői fogadták (Fotó: Beta)

Sojgu orosz védelmi minisztert a szerbiai légtérbe való belépését követően három MIG 29 vadászgéppel kísérték a Nikola Tesla Repülőtérre, ahol Vulin, valamint a védelmi minisztérium képviselői, illetve Aleksandar Bocan-Harcsenko, Oroszország belgrádi nagykövete fogadta. Szerbia az első ország, ahova az orosz politikus ellátogatott, amióta újra kinevezték védelmi miniszterré. Ünnepi fogadtatásban részesítette őt szerb kollégája, ugyanis a Szerbia Palotában a két ország himnuszával és díszőrséggel várták. A két politikus itt tárgyalásokat folytatott. Sojgu és Vulin védelmi miniszteri kinevezésük óta kilencedik alkalommal találkoznak.

A védelmi minisztérium a tárgyalások után közleményt adott ki, amelyben rámutatott, hogy Szergej Kuzsugetovics Sojgu Vulin meghívására érkezett Szerbiába. A tárgyalások témája a két ország védelmi együttműködése volt. A tárgyaló felek kiemelték, törekedni fognak arra, hogy e téren az együttműködés virágzó legyen, habár már most is elégedettek a két baráti nép és ország viszonyával.

Vulin miniszter szavai szerint Aleksandar Vučić államfő és Vladimir Putyin orosz államfő személyes jó viszonya vezetett oda, hogy a két ország együttműködése történelmi szintet érjen el, majd hangsúlyozta, Vučić az egyedüli európai államfő, aki hőn állítja, hogy országa soha nem fog szankciókat bevezetni Oroszország ellen.

Vulin kiemelte, Szerbia értékeli, hogy Oroszország nem ismerte el Koszovó függetlenségét, és következetesen kitart Szerbia területi integritásának és nemzeti érdekeinek védelme mellett.

Mint arra a közlemény rámutat, Vulin úgy fogalmazott, Szerbia erős katonaságot akar, hiszen csak így tudja megőrizni a stabilitását és katonai semlegességét, majd megköszönte Oroszország Szerbiának nyújtott katonai-műszaki segítségét.

A tárgyaló felek kitértek a szerb kisebbség, valamint a szerb pravoszláv egyház helyzetére Montenegróban, érintették a bosznia Szerb Köztársaság körüli eseményeket, illetve a koszovói katonaság megalakítására tett intézkedéseket, az Európai Unió, valamint a NATO ez irányú reakciójának elmaradását, de mint rámutattak, senki nem formált állást ennek a katonságnak a megalakítása kapcsán azok közül sem, akik magukra vállalták az ENSZ 1244-es rezolúciójának betartatását.

Sojgu miniszter gratulált Vulinnak Szerbia államiságának napja alkalmából, majd hangsúlyozta, hogy a két ország kiváló együttműködését példázza a két katonaság közös gyakorlatozása is, amire az elmúlt időszakban hat alkalommal került sor, és amikor mindkét ország katonasága a magas szakértelemről és felkészültségről tett tanúbizonyságot. Szavai szerint a barátságot a terepen is példázták a katonák.

Sojgu személyesen meghívta Aleksandar Vulint, hogy vegyen részt a júniusra tervezett sanghaji együttműködési szervezet miniszteri találkozóján.

Sojgu a tárgyalást követően a topčideri kaszárnyában vehette át a Védelmi Egyetemi Kar tiszteletbeli doktorátusát. Belgrád felszabadítóinak felállított emlékműnél és a vörös hadsereg elesetteinek állított emlékműnél is koszorút helyezett el a két miniszter, majd ellátogattak a belgrádi Városi Múzeumba is, hogy megtekintsék a Védelem 78 című kiállítást.