2024. március 29., péntek

Hazaértek a Vuhanból evakuáltak

„Ijesztőbbek voltak a hírek, mint a városban uralkodó hangulat”

Vasárnap éjjel megérkezett Belgrádba az a négy szerbiai állampolgár, akiket a francia hatóságokkal együttműködve evakuáltak a kínai Vuhanból és 15 napot töltöttek Franciországban, Aix-en-Provence-ban karanténban a koronavírus-járvány miatt. Mint azt a szerb sajtónak a hazaúton az utasok elmondták, egy pillanatig sem féltek, ám a karanténban töltött napok rendkívül egyhangúan teltek.

Aleksandar Kalaba, az egyik utas a repülőtéren összegyűlt újságíróknak elmondta, jól érzi magát, boldog, hogy végre megérkezett Szerbiába. Ő már két éve tartózkodik Kínában, tornatanár és labdarúgóedző. Kiemelte, a helyzet ijesztőbb volt a szobából a híreket követve, mint Vuhan utcáin. Mint mondta,  ő nem találkozott az utcán eszméletüket vesztő emberekkel, és a mentőegységek sem reagáltak sűrűbben, mint egyébként, abban a hatalmas városban.

Stefan Vojnić, a másik evakuált személy pedig, aki egyetemi tanulmányait végezte Vuhanban, hangsúlyozta, tudni lehetett, hogy zárlat áll be a járvány miatt, így egy cseppet sem félt, ám arra már nem számított, hogy a járványintézkedések ilyen sokáig tartanak.

Stefan elmondta, hogy bár a Franciaországban töltött idő alatt Marseille közelében voltak, mégsem láthatta a várost, hiszen korlátozták a mozgásukat, mégis a legnagyobb élményt a csillagok jelentették számára, hiszen Vuhanban a légszennyezés miatt éjjel nem láthatók a csillagok az égen.