2024. április 25., csütörtök

Hamarosan érkezik a lecsapolási illeték

A polgárok várhatólag napokon belül kézhez kapják a lecsapolási illetéket. A Vajdasági Vízgazdálkodási Vállalat (Vojvodina vode) 685-700 ezer végzést fog kiküldeni, míg a Szerbiai Vízgazdálkodási Vállalat (Srbija vode) 2018-ban 400 ezer végzést hozott, megközelítőleg 280 millió dinár értékben – jelenti a Večernje Novosti napilap.

A vajdasági közvállalat illetékesei szerint az illetéket a földterület mennyisége és minősége alapján számolják fel. Egy hektár termőföld után az átlagos illeték 1200 dinár körüli összeget jelent éves szinten. A hamarosan érkező számlák a 2020-as évre vonatkoznak. Minden befizetés a tartományi szervek költségvetési alapjába folyik be, a pénzt kizárólag a vízgazdálkodási munkálatokra fordíthatják.

A szerbiai közvállalat csak 2018-as adatokat osztott meg a Novosti újságírójával. Magyarázatuk szerint szoftverfrissítés van folyamatban, aminek az a célja, hogy az esetleges hibákat minimálisra vegyék, és összehangolják az adatokat az adóhivatallal és a Köztársasági Geodéziai Intézettel. Azt azért elmondták, hogy a polgárok évi kötelezettsége átlagosan 700 dinár körül mozog, azaz mozgott két évvel ezelőtt. 

A lecsapolási illetéket ugyanúgy negyedévente kell fizetni, mint a vagyonadót. A polgárok három befizetőlapot kapnak. Az elsőn két negyedévnyi összeg szerepel, a másikat augusztus 15-éig, a harmadikat pedig november 15-éig kell törleszteni.