2024. április 25., csütörtök

Dubai Globális Női Fórum

Az IMF vezetője a koronavírus-járvány lehetséges gazdasági hatásáról

Kedvezőtlen hatással lehet a koronavírus-járvány 2020-ban a világgazdaság növekedésére – figyelmeztetett Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

„Egyelőre 3,3 százalékos növekedést tartunk valószínűnek, de ennél 0,1–0,2 százalékkal kevesebb is lehet. Ez most egy különleges eset, és nem kell belőle meggondolatlan következtetéseket levonni. Ekörül sok a bizonytalanság, és most csak a lehetséges forgatókönyvekről beszélünk, és nem előrejelzésekről – fogalmazott a nemzetközi pénzintézmény tavaly ősszel kinevezett, bolgár származású vezetője Dubaiban, a Globális Női Fórum elnevezésű hagyományos rendezvényen.

Hozzáfűzte, hogy korai még az eddig 1700 halálos áldozatot követelő járvány hatását felbecsülni, de nyilvánvaló, hogy a turizmust és a közlekedést már érezhetően befolyásolja. „Nem ismerjük pontosan a vírus természetét, nem tudjuk, hogy milyen gyorsan tudja majd Kína leküzdeni, illetve hogy ennél jobban elterjed-e a világon. Azt azonban tudjuk, hogy hatással lesz a globális értékláncra” – tette hozzá Georgijeva. Korábban a CNBC amerikai tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy legvalószínűbb az a forgatókönyv, amely szerint Kínában a gazdasági növekedés hirtelen visszaesésével kell számolni, de ezt gyors újbóli felépülés követi, és viszonylag korlátozott lesz a világgazdaságra gyakorolt általános hatása. Így történt a SARS járvány esetében is, amelynek 2002–2003-ban 299 halálos áldozata volt. „Ha Kínának sikerül megfékeznie a járványt, egy kissé csökken a gazdasági tevékenysége, de utána nagyon gyors újbóli növekedés következik” – ismételte meg Georgijeva a dubai női fórumon.

Az IMF legutóbb január 20-án mutatta be a világgazdaság alakulására vonatkozó legújabb előrejelzését, melyben 3,3 százalékos növekedést vetített előre, tekintettel az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújában beállt „szünetre”, azzal a megjegyzéssel, hogy a „törékeny” kedvező irányzatot megzavarhatja egy „újbóli bizonytalanság”.
Az idei Globális Női Fórumon számos ismert személyiség vesz részt, köztük Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya és tanácsadója, valamint Theresa May volt brit kormányfő.