2024. április 19., péntek

Nő a pályázók száma

Kishegyesen folytatódott a VASZ lakossági fórum sorozata – Egyes jószágok után növekedtek a szubvenciók – Az idén hamarabb jelentek meg a tartományi pályázatok

Szerdán este a kishegyesi Tűzoltóotthonban gyűltek össze a kishegyesi és bácsfeketehegyi gazdák, hogy részt vegyenek a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által szervezett lakossági fórumon. Az esemény vendége volt Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, valamint jelent volt Nagy Miklós, a VASZ elnöke. Az est során a jelenlévők a legújabb tartományi és köztársasági pályázási lehetőségekről tájékozódhattak.

Molnár Viktor ismerteti a legfrissebb pályázati lehetőségeket Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

Molnár Viktor ismerteti a legfrissebb pályázati lehetőségeket Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

A VASZ szervezésében már több éve zajlanak hasonló lakossági fórumok, amelyeken a gazdák a kedvező hazai pályázati lehetőségekről informálódhatnak. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy növekedett a tartományi pályázatokon részt vett magyar gazdálkodók száma – számolt be lapunknak Molnár Viktor.

– Korábban sokan nem is ismerték a különböző pályázati lehetőségeket, emiatt kevesen éltek vele. Az is elmondható, hogy legfeljebb egy-két célszerű pályázatról érdeklődtek. Viszont az utóbbi időben tartományi szinten 15-20 százalékos a részvétel a különböző pályázatokon. Ez igen bátorító, mert tudjuk, hogy az elmúlt három évben volt egy újszerű, kiváló lehetőség a pályázásra a Prosperitati Alapítványnál. De mindenre ott sem nyílt lehetőség, és pont az a célja az ismertető előadásoknak, hogy minden lehetőségről tájékoztassuk a termelőket. Ezzel meg szeretnénk előttük nyitni az ajtót a gazdaságuk megújításához, illetve családi gazdaságuk fenntartható fejlődéséhez – mondta el Molnár.

A kishegyesi lakossági fórumon számos újdonságról hallhattak a gazdák, hiszen mind tartományi, mind köztársasági szinten számos új lehetőség nyílt – számolt be az igazgatóhelyettes.

– Az idén köztársasági szinten, tehát a Agrárkifizetési Ügynökségen keresztül bizonyos befektetésekre lehet pályázni, illetve költség-visszatérítésre. Ugyanakkor bizonyos jószág kategóriáknál jócskán megemelkedett a szubvenció. A tartománynál pedig az az újdonság, hogy az előző évektől eltérően nem márciusban, hanem már január végén és február elején megjelent a mezőgazdasági pályázatok többsége. Viszonylag rövidek a határidők, ezért fontosnak tartottuk, hogy mihamarabb a legtöbb helyszínen ismertessük a lehetőségeket. Fontos, hogy a termelők bizonyos beruházásokat jól átgondoljanak, és előszámlával pályázva akár 50-60, vagy akár 70 százalékos költségmegtérítést mellett valósítsák meg. Ez megkönnyíti az éves munkájukat – mondta el Molnár, majd arról is szólt, hogy a mezőgazdasági termelés mellett a feldolgozóiparban használatos gépekre, eszközökre is lehet pályázni.

Az igazgatóhelyettes végezetül elmondta, hogy a lakossági fórumokon mindezeket a kedvező lehetőségeket, illetve a kedvező hitellehetőségeket is megpróbálják közelebb hozni a mezőgazdasági termelőkhöz. Emellett bátorítják őket, hogy éljenek az adott lehetőségekkel, mert igen kedvezőek.