2024. április 19., péntek

Aleksandar Vučić a régió szerb vezetőit fogadta Belgrádban

A térségben egyedül Magyarország gazdasági fejlődése mérhető Szerbiáéhoz. Az ország gazdasági tekintetben erősödik, politikai értelemben azonban nagy kihívásokkal néz szembe – jelentette ki Aleksandar Vučić, aki ma Belgrádban találkozott a boszniai és a montenegrói szerbség képviselőivel. Az államfő elmondta, Szerbia számára a béke megőrzése a legfontosabb.

Az egyeztetésen részt vett Irinej szerb pátriárka is, aki kihangsúlyozta, a legfontosabb a nemzet egysége, a szolidaritás.

A korábban Montenegróban elfogadott vallásügyi törvény körül kialakult feszültség mellett a minap Bosznia-Hercegovinában az alkotmánybírósági döntést követően alakult ki nehéz politikai helyzet; a bíróság olyan döntést hozott, mely szerint a földterületek nem az entitások, hanem a közös állam tulajdonát képezik. Ezt követően Milorad Dodik, a hármas elnökség szerb tagja bejelentette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság visszafordíthatatlanul elindult az önállósodás útján. 

Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta, ezen a napon, gyertyaszentelő ünnepén a legfonosabb feladat támogatni és meghallgatni egymást. Arra kérte Milorad Dodikot, a boszniai szerb entitás ne üljön fel a provokációknak, igyekezzen minden intézkedést demokratikus úton és az intézményrendszeren belül foganatosítani, hisz a béke és a stabilitás megőrzése a legfontosabb a térség, így a szerbség számára is.